avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Sistemul electronic pentru actele de stare civilă
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Sistemul electronic pentru actele de stare civilă

Buna dimineata,
Am vazut la stiri ca peste două luni, sistemul electronic pentru actele de stare civilă va intra în funcțiune în toate primăriile din țară. Așadar, certificatele de naștere, deces sau căsătorie vor fi completate electronic apoi tipărite. (sursa: stirileprotv) Avand in vedere acest fapt - asta inseamna ca daca ma duc candva prin noiembrie anul asta sa cer duplicat la certificatul de nastere as putea primi un duplicat completat cu litere de tipar? Din punctul meu de vedere este suficient timp ca sistemul sa intre in uz si la primaria de unde voi cere acest duplicat, este vorba de Primaria Sector 2 Bucuresti.
Am cerut un duplicat acum cativa ani tot de acolo dar mi s-a dat completat cu scris de mana (urat) si apoi am citit undeva online ca se da cu scris de mana pentru ca se foloseste "cerneala speciala impotriva falsificarii". Dar scrisul de mana al functionarului de stare civila arata urat si arhaic. Deci daca cer un nou duplicat as putea primi unul completat cu litere de tipar?
Nu vi se par si voua urate si demodate actele de stare civila completate cu scris de mana? Mai ales daca functionarul care le-a completat nu are un scris caligrafic? Nu ar fi normal ca toate actele se fie completate doar cu litere de tipar plus elemente de securitate dupa caz?
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Februarie 2025
Vorba_1, utilizator
Cel mai recent răspuns: georgiana.td , utilizator 16:03, 1 Februarie 2025

Pe de alta parte Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila, Art. 2 spune asa:
Art. 2. - Puneri în aplicare (1)

(1) Actele de naştere, de căsătorie şi de deces se întocmesc în registre de stare civilă, în două exemplare, ambele originale, şi se completează manual, cu cerneală specială de culoare neagră.

(2) De la data asigurării infrastructurii informatice necesare, al doilea exemplar al actelor de stare civilă, precum şi menţiunile ulterioare vor fi întocmite în format electronic.

Asta inseamna ca duplicatul se considera a fi al doilea exemplar? Cetatenii care solicita duplicate le vor primi in format electronic completate cu litere de tipar sau tot cu scris de mana cu "Cerneala speciala"?

Am nevoie de clarificare, va rog.
Textul citat se referă la actele de stare civilă ce se întocmesc in doua exemplare, nu la certificate. Puteți aprofunda subiectul pe internet, nu este foarte complicat.
Sistemul informatic de emitere a actelor și certificatelor de stare civilă (SIIEASC) este funcțional la Sectorul 2 din luna septembrie a anului trecut.
Dacă veți solicita un duplicat al certificatului de naștere, veți primi un model nou, imprimat și puteți primi, la cerere, și un certificat de naștere electronic ce va va fi comunicat pe adresa de email.
Emiterea unui nou certificat il anulează automat pe cel pe care îl dețineți acum, ce va trebui predat .
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Februarie 2025
georgiana.td, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot cumva cere un certificat de nastere nou completat pe computer crisppian crisppian De cativa ani am un certificat de nastere stil nou care imi da probleme prin strainatate din cauza scrisului de mana al ofiterului starii civile. Nu mi-am dat ... (vezi toată discuția)
Act de nastere inscris in italia mirelutta mirelutta Am nascut un baietel in Italia si actul de nastere a fost inscris la Consulat.Am venit in tara si cand am demarat procedura obtinerii pasaportului pentru minor ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere legalizat primavera1234 primavera1234 Se poate obtine o copie legalizata a certificatului de nastere al minorului dupa copia acestuia aflata la dosarul pentru incredintare? (vezi toată discuția)