Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a emis o hotărâre interesantă anul trecut, care aduce clarificări cu privire la obligațiile angajatorilor în situația unei concedieri colective atunci când lucrătorii nu au reprezentanți desemnați. Decizia vine în urma unei cereri de decizie preliminară adresate de Curtea de Apel București, în contextul unui litigiu dintre un lucrător și fostul său angajator, compania SC Brink’s Cash Solutions SRL.
Punctul central al deciziei CJUE în cauza C‑496/22 este că Directiva 98/59/CE privind apropierea legislațiilor statelor membre referitoare la concedierile colective nu impune angajatorilor obligativitatea de a informa și consulta individual lucrătorii vizați de concedierea colectivă, în situația în care aceștia nu au desemnat reprezentanți. Mai mult, Directiva nu prevede că lucrătorii sunt obligați să își desemneze reprezentanți în această situație.
Această clarificare rezolvă o dilemă care a apărut în practica judiciară românească și care a condus la interpretări divergente în instanțele naționale. Unele curți au considerat că reprezentanții lucrătorilor sunt singurii beneficiari ai obligației de informare și consultare, iar în absența acestora, angajatorul nu ar fi obligat să respecte această etapă cu lucrătorii, individual. Alte curți, însă, au susținut că informarea și consultarea individuală a fiecărui lucrător afectat ar fi obligatorie, chiar și în lipsa reprezentanților desemnați.
Situația analizată de CJUE a implicat concedierea colectivă declanșată de o companie din România în contextul pandemiei de COVID-19, când compania a întâmpinat scăderi semnificative ale activității și profitului. În cadrul procedurii de concediere, compania nu a informaț și nici consultat individual lucrătorii afectați, pe motiv că mandatul reprezentanților lucrătorilor desemnați anterior expirase și nu fuseseră aleși alții noi.
CJUE a subliniat că obiectivul Directivei 98/59/CE este de a asigura că o consultare a reprezentanților lucrătorilor și informarea autorității publice competente precedă orice concedieri colective. În plus, protecția oferită de Directivă este una de natură colectivă, nu individuală. Astfel, orice măsuri luate de statele membre trebuie să garanteze efectul util al dispozițiilor acestei directive, însă nu sunt prevăzute obligații specifice în sarcina lucrătorilor de a desemna reprezentanți sau în sarcina angajatorilor de a consulta individual lucrătorii în absența acestora.
Articolul 69 Codul muncii (1) În cazul în care angajatorul intenționează să efectueze concedieri colective, acesta are obligația de a iniția, în timp util și în scopul ajungerii la o înțelegere, în condițiile prevăzute de lege, consultări cu sindicatul sau, după caz, cu reprezentanții salariaților, cu privire cel puțin la: a) metodele și mijloacele de evitare a concedierilor colective sau de reducere a numărului de salariați care vor fi concediați; b) atenuarea consecințelor concedierii prin recurgerea la măsuri sociale care vizează, printre altele, sprijin pentru recalificarea sau reconversia profesională a salariaților concediați. (2) În perioada în care au loc consultări, potrivit alin. (1), pentru a permite sindicatului sau reprezentanților salariaților să formuleze propuneri în timp util, angajatorul are obligația să le furnizeze toate informațiile relevante și să le notifice, în scris, următoarele: a) numărul total și categoriile de salariați; b) motivele care determină concedierea preconizată; c) numărul și categoriile de salariați care vor fi afectați de concediere; d) criteriile avute în vedere, potrivit legii și/sau contractelor colective de muncă, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere; e) măsurile avute în vedere pentru limitarea numărului concedierilor; f) măsurile pentru atenuarea consecințelor concedierii și compensațiile ce urmează să fie acordate salariaților concediați, conform dispozițiilor legale și/sau contractului colectiv de muncă aplicabil; g) data de la care sau perioada în care vor avea loc concedierile; h) termenul înăuntrul căruia sindicatul sau, după caz, reprezentanții salariaților pot face propuneri pentru evitarea ori diminuarea numărului salariaților concediați. (3) Criteriile prevăzute la alin. (2) lit. d) se aplică pentru departajarea salariaților după evaluarea realizării obiectivelor de performanță. (4) Obligațiile prevăzute la alin. (1) și (2) se mențin indiferent dacă decizia care determină concedierile colective este luată de către angajator sau de o întreprindere care deține controlul asupra angajatorului. (5) În situația în care decizia care determină concedierile colective este luată de o întreprindere care deține controlul asupra angajatorului, acesta nu se poate prevala, în nerespectarea obligațiilor prevăzute la alin. (1) și (2), de faptul că întreprinderea respectivă nu i-a furnizat informațiile necesare. |
Decizia CJUE este relevantă pentru angajatori, lucrători și pentru instanțele naționale, stabilind că, în absența reprezentanților lucrătorilor, angajatorul nu este obligat să informeze și să consulte individual fiecare lucrător afectat de o concediere colectivă. Totuși, se remarcă obligația generală a statelor membre de a asigura că există mecanisme prin care lucrătorii pot fi reprezentați în astfel de situații, pentru a garanta efectul deplin al drepturilor conferite de Directiva 98/59/CE.
Deși angajații nu sunt obligați să-și desemneze reprezentanți, de cele mai multe ori e în avantajul lor să o facă.Participarea la consultările inițiate de angajator în situația în care acesta intenționează să efectueze concedieri colective e doar unul dintre multele cazuri când e mai bine să ai reprezentanți desemnați decât să nu ai.
Reprezentanții sunt acolo pentru a participa la elaborarea sau modificarea regulamentului intern, pentru a urmări respectarea drepturilor salariaților, în conformitate cu legislația în vigoare, cu contractul colectiv de muncă aplicabil, cu contractele individuale de muncă și cu regulamentul intern, pot să sesizeze inspectoratele de muncă, să declanșeze conflictele colective, grevele prin care se apără interesele angajaților și lista poate continua.