Una dintre condițiile pentru aplicarea facilităților fiscale în construcții și zona agro-alimentară este ponderea cifrei de afaceri din activitățile specificate în Codul fiscal în cifra de afaceri total - și este, totodată, și motivul pentru care angajatorii sunt uneori penalizați de inspectorii fiscali. Evidențierea incorectă a mărfurilor în contabilitate poate duce la încadrări greșite și la aplicarea facilităților acolo când nu e cazul - de exemplu, nu se iau în calcul veniturile din vânzarea de produse achiziționate în scopul revânzării.
Codul fiscal prevede că pentru determinarea ponderii cifrei de afaceri realizate efectiv din activitatea de construcţii în cifra de afaceri totală, indicatorul cifra de afaceri realizată efectiv din activitatea de construcţii cuprinde numai veniturile din activitatea de construcţii desfăşurată pe teritoriul României, iar indicatorul cifra de afaceri totală cuprinde veniturile din întreaga activitate desfăşurată pe teritoriul României. Prin activitatea desfăşurată pe teritoriul României se înţelege activitatea desfăşurată efectiv în România în scopul realizării de produse şi prestări de servicii.
Prevederi specifice regăsim și pentru determinarea ponderii cifrei de afaceri din activitățile din domeniul agro-alimentar: această cifră de afaceri se realizează pe bază de contract, comandă sau alte documente specifice sectorului agricol şi industriei alimentare şi acoperă manoperă, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotări și va cuprinde inclusiv producţia realizată şi nefacturată.
Pentru aplicarea facilităților fiscale în cele două domenii speciale de activitate e absolut necesar ca angajatorii să aibă o pondere extrem de ridicată a cifrei de afaceri în aceste domenii prin raportare la cifra de afaceri totală - cel puțin 80%, mai exact.
Calculele greșite ale angajatorilor pe aceste cifre duc nu de puține ori la impuneri suplimentare, așa cum am văzut în ultimii ani, în special în sectorul construcțiilor. Sunt adăugate venituri generate de activitatea din străinătate și nu numai.
În cadrul celei mai recente conferințe organizate de avocatnet.ro pe tema fiscalității salariale, Cristina Săulescu - Managing Partner, Cabot Transfer Pricing - a subliniat că la determinarea cifrei de afaceri realizate efectiv din activitatea de construcții/sector agricol și industria alimentară, nu se iau în calcul veniturile din vânzarea de produse achiziționate în scopul revânzării. La determinarea cifrei de afaceri realizate efectiv din activitatea de construcții/sector agricol și industria alimentară, pentru stabilirea veniturilor din vânzarea de produse, se iau în calcul veniturile realizate din vânzarea produselor finite, semifabricatelor, produselor reziduale şi a mărfurilor, care sunt obținute din producția proprie.
„
Din păcate, încă există mulți agenți economici care chiar și când întocmesc contul de profit și pierdere, nu au o imagine clară și corectă a ceea ce înseamnă venituri din vânzarea mărfurilor (...) E foarte important ca mărfurile să fie evidențiate în mod corect în contabilitate și în raportări (...) mărfurile să fie raportate separat - să nu intre sumele aferente mărfurilor la veniturile din producție (chiar dacă sunt din producție agricolă). În aceste domenii, cu atât mai important e că ele nu trebuie luate în considerare atunci când stabilim dacă veniturile pe domeniile acestea reprezintă sau nu 80% din cifra de afaceri totală”, a precizat Cristina Săulescu la conferința avocatnet.ro. Specialista a insistat pentru a nu se face o confuzie între „termenii contabili”:
una este producția achiziționată de la altcineva pentru revânzare și alta este producția proprie.
Cifra de afaceri realizată efectiv din activitatea de construcții/sector agricol și industria alimentară înseamnă cifra de afaceri realizată efectiv din activitățile desfășurate aferente codurilor CAEN prevăzute la art. 60 alin. 5, respectiv alin.. 7 lit. a) Codul fiscal la care se adaugă:
- veniturile din subvențiile de exploatare aferente cifrei de afaceri nete, înregistrate în contabilitate;
- soldurile lunare creditoare înainte de transferul în contul de profit și pierdere ale veniturilor aferente costurilor stocurilor de produse și servicii în curs de execuție;
- veniturile din producția de imobilizări corporale și producția de investiții imobiliare, înregistrate în contabilitate
și se scad sumele reprezentând soldurile lunare debitoare înainte de transferul în contul de profit și pierdere ale veniturilor aferente costurilor stocurilor de produse și servicii în curs de execuție, evidențiate în contabilitate, explica, cu ocazia evenimentului, Cristina Săulescu.
Merită să citești: Într-un caz relativ recent, a fost nevoie de o expertiză pentru a determina dacă angajatorul putea aplica facilitățile fiscale din construcții sau nu
Comentarii articol (0)