Valoarea sporurilor pentru militari și polițiști, la care face referire HG 72/2024, este stabilită prin Legea 153/2017. Conform acestei norme, ”în raport cu condițiile de muncă în care se desfășoară activitatea, condiții periculoase sau vătămătoare, personalul salarizat poate primi un spor de până la 15% din salariul de bază, dar nu mai mult de 1.500 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective, cu respectarea prevederilor legale în vigoare”.
Noua hotărâre a apărut în Monitorul Oficial în 6 februarie 2024, însă prevede că ”se aplică de la data aplicării integrale a Legii-cadru nr. 153/2017”, ceea ce înseamnă că, momentan, nu știm data concretă de aplicare.
Regulamentul introduce o serie de precizări pentru angajații din domeniile specificate, referitoare la acordarea sporurilor pentru condiții de muncă. Aceste sporuri sunt împărțite în trei categorii:
- spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare;
- spor pentru condiții grele de muncă;
- spor pentru activități care solicită o încordare psihică foarte ridicată.
Anexele 1-3 ale regulamentului, care sunt clasificate, stabilesc în detaliu locurile de muncă și procentele de spor aferente fiecărui tip de condiție de muncă menționată și pot fi aduse la cunoștința exclusivă a instituțiilor la care fac referire.
Conform documentului, ordonatorii principali de credite vor aproba locurile de muncă și procentele de spor prin ordin sau decizie, în limita prevederilor anexelor, iar sporurile vor fi acordate proporțional cu timpul efectiv lucrat în condițiile specificate de regulament, cu respectarea timpului normal de lucru lunar.
În plus, angajații care își desfășoară activitatea în mai multe locuri de muncă cu condiții diferite vor beneficia de spor pentru fiecare loc de muncă, în funcție de timpul efectiv lucrat.
Comentarii articol (0)