- de pe site-ul Inspectoratului General al Poliției Române;
- de la orice structură de poliție rutieră”.
O altă variantă, intermediară din punct de vedere al simplității demersului, ar fi aceea a depunerii unei cereri pe mail, adresată serviciului Poliției rutiere din zona unde domiciliezi. Timpul de așteptare necesar primirii unui răspuns poate ajunge până la 15 zile, însă primirea documentului se va face personal, la ghișeu. Lista adreselor de e-mail ale serviciilor de poliție rutieră poate fi consultată aici.
Cea mai simplă metodă prin care poți afla aceste informații este, începând de anul trecut, interogarea online a două portaluri care au acces la baza de date a poliției rutiere: hub.mai.gov.ro (unde, pentru obținerea datelor de logare este necesară o deplasare la poliție), fie pe ghiseul.ro (nu este nevoie de deplasare la autorități). Procedura aferentă folosirii poate fi citită în acest articol.
Astfel, cel mai simplu mod de a afla câte puncte de penalizare ai acumulat până în momentul interogarii este prin intermediul aplicației ghiseul.ro (pe telefonul mobil) sau direct, prin intermediul unui browser, de pe calculator.
Este necesară fie autentificarea (pentru cei care au deja cont), fie crearea unui cont nou. Crearea unui cont nou presupune câțiva pași simpli, procedura fiind destul de ușoară și intuitivă.
Pentru aceasta, ai nevoie de datele de buletin, acces la o adresa de email și un card bancar valid (serviciul este gratuit, însă procedura de înființare a unui cont nou presupune, în cadrul unuia dintre pașii intermediari, menționarea datelor unui card bancar).
După îndeplinirea acestor formalități, ghișeul.ro îți va pune la dispoziție o serie de informații printre care și pe cea în discuție: dacă și câte puncte de penalizare ai acumulat.
Ce mai trebuie să știi
Amenzile contravenționale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor amendă aplicate.Un punct-amenda reprezintă valoric 5% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului. În momentul de față, valoarea unui punct este de 165 lei, iar detalii cu privire la acest aspect poți afla din acest articol.
Clasele de sancțiuni sunt următoarele:
- clasa I - două sau trei puncte-amendă;
- clasa a II-a - patru sau cinci puncte-amendă;
- clasa a III-a - de la șase la opt puncte-amendă;
- clasa a IV-a - de la nouă la 20 puncte-amendă;
- clasa a V-a - de la 21 la 100 puncte-amendă.
- pentru o perioada de 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere a săvârșit contravenții care cumulează 15 puncte de penalizare;
- pentru o perioada de 60 de zile, dacă titularul permisului de conducere cumulează din nou cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce.
- pentru o perioadă de 180 de zile când fapta conducatorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei;
- pentru o perioadă de 180 de zile în cazul accidentului de circulație din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane dacă a fost încălcată o regulă de circulație pentru care legislația rutieră prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce și instanța de judecată sau procurorul a dispus clasarea, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei.
Comentarii articol (6)