Ordinul 1.142/2024 adaugă prevederilor deja existente câteva anexe, ce conțin modelele formularelor necesare pentru a deveni asistent maternal, cum ar fi cererea de evaluare, curriculum vitae, declarația pe propria răspundere, acordul familiei pentru primirea în plasament, calendarul întâlnirilor, nota de întâlnire, raportul final de evaluare și raportul de evaluare a activității.
Condițiile și procedurile de obținere a atestatului de asistent maternal, dar și statutul acestuia, reglementate pâna acum de HG 679/2003, au fost înlocuite, din 12 august, de noi prevederi.
Astfel, OG 27/2024 a adus modificări ale rețelei de asistență maternală, calificată în nota de fundamentare care a însoțit documentul în faza de proiect ca fiind ”înalt feminizată, îmbătrânită și cu un nivel mediu - scăzut de educație”, cu experiență și calificare limitate. În februarie, schimbările îmbrăcau forma unui proiect de hotărâre, care a fost transformat apoi în ordonanță, iar unele prevederi inițiale au fost modificate.
După 21 de ani de la prima reglementare a rețelei de asistenți maternali, Guvernul a introdus unele condiționalități privind vârsta și nivelul de educație pentru atestarea ca asistent maternal și reevaluarea condițiilor de obținere a atestatului și schimbarea procedurilor de atestare și a statutului asistentului maternal.
Prin urmare, norma a vizat introducerea unor condiții pe care trebuie să le îndeplinească persoana care poate fi atestată ca asistent maternal, dar și reglementarea situațiilor în care o persoană nu poate fi asistent maternal.
Astfel, criteriile de selectare a asistenților maternali conține două noi condiții:
- asistenții nu mai pot primi în plasament copii cu care sunt rude până la gradul III inclusiv;
- nu pot primi în plasament un copil dacă diferența de vârstă dintre acesta și asistentul maternal este mai mică de 18 ani și mai mare de 47 de ani (condiție care nu se va aplica în cazul plasamentului copiilor care fac parte dintr-un grup de frați).
De asemenea, măsura a introdus câteva abordări noi, inexistente în reglementările legate de asistentul maternal anterioare:
- condiția vârstei minime de 21 de ani;
- condiția de studii minime - cel puțin absolvent de învățământ liceal;
- condiția ca cel puțin unul dintre membrii familiei asistentului maternal să obțină venituri;
- limitarea desfășurării activității de asistent maternal până la împlinirea vârstei standard de pensionare;
- introducerea unor limite minime și maxime ale diferenței dintre vârsta asistentului maternal și copilul pe care acesta îl poate lua în plasament (vezi mai sus);
- extinderea valabilității atestatului asistentului maternal de la trei ani, cât e acum, la perioadă nedeterminată (cu avizare la fiecare doi ani).
Ordonanța a introdus și elemente de noutate în ceea ce privește procesul de evaluare a persoanei care dorește să devină asistent maternal.
Acesta este realizat de o echipă formată din psiholog și asistent social, în cadrul unui număr minim de întâlniri, care sunt expres prevăzute în actul normativ.
În plus, documentul prevede și instituirea unor amenzi contravenționale aferente nerespectării prevederilor sale, a căror valoare pornește de la 2.500 lei, putând ajunge la 10.000 de lei.
De asemenea, au fost introduse condiţii privind localizarea locuinţei asistentului maternal, astfel că acesta trebuie să stea în zone unde să fie acces la sistem de învăţământ, în apropiere să fie cel puţin un dispensar medical, să beneficieze de infrastructură, apă, canalizare şi de condiţiile normale prevăzute de lege în spaţiul de locuire
Comentarii articol (17)