In acest sens, o persoana poate fi atestata ca asistent maternal daca este cu cel putin 18 ani mai in varsta decat copilul care urmeaza sa beneficieze de o masura de protectie sociala, a absolvit minim 10 clase, are drept de folosinta asupra unei locuinte si a urmat 120 de ore de formare profesionala ca asistent maternal, organizate de un operator de formare autorizat sau de catre Directia Generala de Asistenta Sociala.
De asemenea, potrivit proiectului de OUG , nu pot fi asistenti maternali persoanele care au depasit limita varstei de pensionare, cei care au suferit o condamnare prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, persoanele decazute din drepturile parintesti sau cele cunoscute ca agresive, cu numeroase abateri disciplinare.
Mai mult, persoanele care au consimtit la adoptia unui copil sau cele care au in plasament unul sau mai multi copii, nu mai au dreptul sa dobandeasca statutul de asistent maternal .
Totodata, familiile si persoanele care doresc sa primeasca copii in plasament trebuie sa depuna in acest sens o cerere prin care solicita evaluarea garantiilor morale si a conditiilor materiale.
La evaluarea acestor garantii se vor avea in vedere:
a) personalitatea, profilul psihologic al membrilor familiei sau al persoanei, starea sanatatii acestora, aptitudinea de a educa copii, situatia economica, viata familiala si conditiile de locuit.
b) motivele pentru care familiile si persoanele doresc sa primeasca copii in plasament.
Proiectul de OUG poate fi vizualizat aici.
Comentarii articol (1)