„Niciun pensionar nu va primi în septembrie o pensie mai mică decât cea din luna august. Repet: nicio pensie nu scade în urma recalculării. Din contră, cei mai mulţi, adică peste 82% dintre pensionari, vor primi mai mult. Indiferent de rezultatul recalculării din decizia primită de la Casa de Pensii, toţi pensionarii, din septembrie şi lunile următoare, vor avea o pensie cel puţin egală cu cea din luna august. Mă adresez pensionarilor care în decizia primită de la Casa de Pensii au un cuantum mai mic în urma recalculării: Stimaţi pensionari, pensia dumneavoastră nu scade (...)
Ca toate lucrurile să fie clare şi lipsite de orice echivoc, veţi primi în următoarele săptămâni o confirmare oficială din partea Ministerului Muncii şi a Casei Naţionale de Pensii Publice că pensia dumneavoastră nu scade. Cea mai bună confirmare pentru ceea ce spun va fi însuşi cuponul de pensie aferent lunii septembrie”, a declarat pe 22 august ministrul muncii.
Ideea trimiterii unor noi hârtii nu este însă a ministrului, ci a premierului Marcel Ciolacu, care, la ședința de Guvern de acum două săptămâni, a afirmat că dorește ca tuturor pensionarilor „să li se trimită zilele viitoare un document oficial prin care să fie informaţi despre faptul că, oricare ar fi calculul legat de contributivitate, pensia lor nu scade. Românii trebuie să aibă garanţia că nu scade nicio pensie şi orice greşeală se poate repara. Şi orice sumă se recuperează”.
Luni, Ministerul Muncii și CNPP au publicat și modelul scrisorii pe care pensionarii urmează să o primească - poate fi vizualizat aici.
Merită să citești și: De ce au fost emise deciziile de recalculare înainte de 1 septembrie și ce pot face pensionarii nemulțumiți de conținutul lor?
„(1) Pensiile stabilite în baza legislaţiei anterioare intrării în vigoare a legii, devenite pensii conform art. 144 din lege, se recalculează din oficiu, potrivit dispoziţiilor art. 155 din lege.
(2) În situaţia în care, ca urmare a recalculării drepturilor de pensie, conform alin. (1), prin valorificarea venitului total lunar realizat, prevăzut la art. 139 alin. (1) din lege, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se acordă numărul de puncte rezultate în urma recalculării şi cuantumul în condiţiile art. 144 alin. (6) din lege”, prevede art. 125 din normele de aplicare ale Legii nr. 360/2023 - adică HG nr. 181/2024.
Ce scrie în Legea nr. 360/2023 |
Articolul 144 (5) În cazul în care, în urma procesului de recalculare prevăzut la alin. (1), rezultă un cuantum al pensiei mai mare, se va plăti acesta. (6) În cazul în care, în urma procesului de recalculare prevăzut la alin. (1), rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se plătește pensia în cuantumul stabilit și aflat în plată anterior recalculării, până la data la care se va obține un cuantum al pensiei mai mare decât acesta ca urmare a majorării valorii punctului de referință. |
Nu scad nici indemnizațiile sociale
„Indemnizaţia socială pentru pensionari, care nu scade sub 1.281 lei, fiindcă, începând cu 1 septembrie, beneficiarii de indemnizaţie socială vor continua să primească suma minimă garantată de 1.281 lei, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculări. Dacă în urma recalculării pensia este mai mică de 1.281 lei, diferenţa se suportă de la bugetul de stat ca şi până acum. Şi cei care au avut un avantaj la pensii şi primeau mai mulţi bani decât alţi pensionari care au muncit şi contribuit la fel, ei au avut deja avantajul pe care alţi pensionari îl obţin acum şi a căror pensie creşte în urma recalculării. Ei bine, domniile lor nu pierd acest acest avantaj pentru că îşi păstrează pensia mai favorabilă”, a mai afirmat ministrul muncii aseară.
Teama diminuării pensiilor s-a conturat mai înainte ca deciziile să fie trimise
Când proiectul de norme ale Legii 360 era încă în dezbatere, în spațiul public au fost formulate mai multe critici cu privire la forma inițială a normelor - atunci, din cauza proastei formulări a textelor de lege, se deducea că pensionarii ar putea fi afectați de diminuări față de nivelul pensiilor în plată ca urmare a recalculărilor. Atunci, pe fondul acestor discuții, Ministerul Muncii oferea asigurări că „nicio pensie nu va scădea prin efectul Legii nr. 360/2023”.
„În conformitate cu art. 144 din Legea nr. 360/2023, recalcularea pensiilor aflate în plată se va produce conform calendarului asumat, prin aplicarea noii formule de calcul. În urma acestui proces, nicio pensie nu va scădea. Din contră, vor exista creșteri semnificative de pensii pentru cei care au muncit și au contribuit mai mult.
Art. 155 din Legea nr. 360/2023 este în strânsă legătură cu art. 144 din aceeași lege și nici în urma aplicării acestuia nu se vor înregistra scăderi ale pensiilor aflate în plată.
În această etapă vor fi valorificate documente (adeverințe sau alte înscrisuri) care atestă veniturile brute nepermanente, dar care nu au fost avute în vedere de legislația anterioară.
Art.125 din norme va fi consolidat în sensul de a reflecta și mai clar faptul că în situația în care, urmare recalculării drepturilor de pensie, prin valorificarea venitului total lunar realizat, prevăzut la art. 139 alin. (1) din lege, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se acordă numărul de puncte rezultate în urma recalculării și cuantumul în condițiile art.144 alin.(6) din lege”, transmitea ministerul în primăvară.
Între timp, proiectul a fost amendat, adoptat și a devenit HG nr. 181/2024.
Se vor mai putea face recalculări și la cerere
În ceea ce privește recalculările, punctele esențiale de reținut, conform legii, sunt următoarele:
- recalculările din prezent se fac din oficiu pentru toate pensiile: pensiile stabilite pe baza legislației anterioare intrării în vigoare a legii (1 septembrie 2024) se recalculează din oficiu:
- pentru pensiile stabilite de la 1 aprilie 2001: prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referinţă;
- în cazul pensiilor stabilite anterior datei de 1 aprilie 2001: se atribuie un număr total de puncte determinat prin împărţirea cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată la valoarea punctului de referinţă;
- dacă rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se acordă numărul de puncte rezultate în urma recalculării şi cuantumul în condiţiile stabilite prin lege, adică se plăteşte pensia în cuantumul stabilit şi aflat în plată anterior recalculării, până la data la care se va obţine un cuantum al pensiei mai mare decât acesta ca urmare a majorării valorii punctului de referinţă;
- recalcularea la cerere: pensiile vor putea fi recalculate și la cerere, prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare nevalorificate inițial la stabilirea pensiei; de asemenea, se permite recalcularea pensiei pentru limită de vârstă o singură dată într-un an calendaristic prin adăugarea stagiilor de cotizare realizate după înscrierea la pensie;
- recalculare în cazul declarațiilor rectificative: pensia poate fi recalculată și în cazul depunerii unor declarații rectificative care modifică veniturile și/sau stagiile de cotizare valorificate inițial la stabilirea pensiei;
-
pensiile anticipate, stabilite conform legislaţiei anterioare intrării în vigoare a noii legi, devin pensii anticipate, fără procent de diminuare, iar pensiile anticipate parţiale devin pensii anticipate, cu menținerea procentului de diminuare;
-
drepturile recalculate se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată solicitarea de recalculare.
Comentarii articol (6)