avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 230 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Referitor la "mica recalculare"
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Referitor la "mica recalculare"

Buna seara,
Am o nelamurire si va rog sa ma ajutati. Daca prin "mica recalculare" a pensiei rezulta o suma mai mica decat am acum, ce suma primesc, cea de acum sau cea rezultata prin "mica recalculare"?
Exista articol de lege pentru o astfel de situatie?
Va multumesc!!!!
Ultima modificare: Duminică, 23 Februarie 2025
Rosca Marian, utilizator
Cel mai recent răspuns: Puiu Stefan , utilizator 15:10, 25 Martie 2025
Tocmai , ca nu exista . Interpretarea mea ( de ne-jurist ) este ca , pentru marea recalculare , avem articol de lege , pentru ca ne-a fost impusa de prevederile legale . Pentru mica recalculare - nu . Daca cerem - prin depunerea adeverintelor - ni se recalculeaza , dar nu suntem obligati . Cum pensia se acorda doar la cerere , si cum solicitarea vine de la noi sa se calculeze conform adeverintelor , Casele de Pensii se conformeaza . Si ce iese din calcule - aia e… Daca e mai mica … ghinion , trebuia sa nu depunem nimic si sa ramanem cu ce s-a calculat .
Ultima modificare: Duminică, 23 Februarie 2025
CHKa, utilizator
Dar,,mica recalculare "nu face parte din aceeași lege 360 din 2023 ca și,,marea recalculare"? Aceeași nelămurire am avut și eu, și întrebând aici pe forum am primit un răspuns diferit.: ,, cuantumul pensiei rămase în plată va fi cel mai avantajos.iar punctele rămase vor fi cele reiesite din recalculare care posibil să fie mai puține ". Art.144 aliniat 6

CHKa a scris:

Tocmai , ca nu exista . Interpretarea mea ( de ne-jurist ) este ca , pentru marea recalculare , avem articol de lege , pentru ca ne-a fost impusa de prevederile legale . Pentru mica recalculare - nu . Daca cerem - prin depunerea adeverintelor - ni se recalculeaza , dar nu suntem obligati . Cum pensia se acorda doar la cerere , si cum solicitarea vine de la noi sa se calculeze conform adeverintelor , Casele de Pensii se conformeaza . Si ce iese din calcule - aia e… Daca e mai mica … ghinion , trebuia sa nu depunem nimic si sa ramanem cu ce s-a calculat .

Normele tehnice de aplicare a legii 360/2023
Articolul 125
(1) Pensiile stabilite în baza legislației anterioare intrării în vigoare a legii, devenite pensii conform art. 144 din lege, se recalculează din oficiu, potrivit dispozițiilor art. 155 din lege.
(2) În situația în care, ca urmare a recalculării drepturilor de pensie, conform alin. (1), prin valorificarea venitului total lunar realizat, prevăzut la art. 139 alin. (1) din lege, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se acordă numărul de puncte rezultate în urma recalculării și cuantumul în condițiile art. 144 alin. (6) din lege.
Legea 360/2023
Articolul 144
(6) În cazul în care, în urma procesului de recalculare prevăzut la alin. (1), rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se plătește pensia în cuantumul stabilit și aflat în plată anterior recalculării, până la data la care se va obține un cuantum al pensiei mai mare decât acesta ca urmare a majorării valorii punctului de referință.
Nelămurirea persistă pt.noi cei fără cunoștințe juridice tocmai din aceste două formulări: RECALCULARE DIN OFICIU așa cum clar scrie în acest articol 125 și RECALCULARE LA CERERE (pentru că în momentul înmânării acelor adeverințe cu sporuri nepermanente la CNPP te pune să faci o cerere de recalculare .Deci este la cererea ta) . Mulțumim d-le Carp Mircea pentru promptitudine și pentru lămurirea noastră a celor neavizați care căutăm răspunsuri la probleme pe acest site extrem de util !

Carp Mircea a scris:

Normele tehnice de aplicare a legii 360/2023
Articolul 125
(1) Pensiile stabilite în baza legislației anterioare intrării în vigoare a legii, devenite pensii conform art. 144 din lege, se recalculează din oficiu, potrivit dispozițiilor art. 155 din lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sporuri nepermanente Rosca Marian Rosca Marian Buna dimineata, Am o nelamurire si va rog sa ma ajutati. Daca prin \"mica recalculare\" a pensiei rezulta o suma mai mica decat am acum, ce suma primesc, cea ... (vezi toată discuția)
Sporuri nepermanente Puiu Stefan Puiu Stefan Îmi puteți da un sfat vă rog frumos? am ieșit la pensie anul trecut în iunie ( deci pe vechea lege nu cea de după 1 sept.) În noiembrie am depus ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. un pensionar își va depune la casa de pensii adeverinta ... RUAndreea RUAndreea Bună ziua. Un pensionar își va depune la casa de pensii adeverinta cu venituri si perioadele suplimentare de contribuție pentru recalcularea pensiei, in ... (vezi toată discuția)