Polițiștii care cercetează locul în care a avut loc un accident din care a rezultat decesul sau rănirea unei persoane vor trebui să consemneze în actele de constatare dacă există sau nu elemente de semnalizare rutieră (indicatoare, marcaje etc.) și care e starea lor, potrivit unei legi ce a fost oficializată marți. În cazul accidentelor fără victime, consemnarea eventualelor probleme existente în legătură cu semnalizarea rutieră se va face doar la cerere.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Codul rutier se modifică în această săptămână, potrivit Legii 51/2024, apărută marți, astfel încât în actele de constatare pe care le completează polițiștii în cazul unui accident să apară noi informații. Pentru ca măsurile conținute de noua lege să se aplice efectiv, autoritățile trebuie să modifice și regulamentul de aplicare a Codului rutier în consecință, termenul fiind stabilit pentru 18 mai 2024.
Astfel, în cazul accidentelor de circulație din care rezultă decesul sau, după caz, vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, polițistul care trebuie să facă cercetarea la locul faptei va fi obligat:
să menționeze în actele de constatare existența ori inexistența modului de semnalizare rutieră și calitatea acesteia;
să înregistreze prin foto și video existența sau inexistența semnalizării rutiere ori vicii ale acesteia.
Pe de altă parte, în cazul unui accident fără victime, respectiv al unuia din care au rezultat numai pagube materiale, polițistul responsabil de soluționarea lui va consemna lipsa semnalizării rutiere sau eventualele probleme numai dacă cel puțin una dintre persoanele implicate solicită acest lucru.
În plus, administratorul drumului public sau, după caz, antreprenorul ori executantul lucrărilor va fi obligat să ia toate măsurile de înlăturare a indicatoarelor şi mijloacelor de semnalizare rutieră temporară la finalizarea lucrărilor, astfel încât să nu stânjenească sau să pună în pericol siguranţa circulaţiei.
Așa cum stabilește noua lege, “nerespectarea obligației de către administratorul drumului public sau, după caz, antreprenorul ori executantul lucrărilor de a lua toate măsurile de înlăturare a indicatoarelor şi mijloacelor de semnalizare rutieră temporară la finalizarea lucrărilor” va putea fi sancționată cu amendă din clasa a V-a de sancțiuni, cuprinsă între 3.465 și 16.500 de lei (21 - 100 de puncte-amendă).
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Evenimente online oferite abonaților avocatnet.ro premium complet
Comentarii articol (0)