Programul IMM Invest Plus, care s-a aplicat până de curând, este relansat de Guvern sub denumirea IMM Plus. Acesta reunește mai multe subprograme destinate afacerilor întreprinderilor mici și mijlocii, pentru accesarea de credite cu garanții de stat, iar operaționalizarea sa este posibilă de-acum. Astfel, Ministerul Finanțelor (MF) a informat recent că IMM-urile se vor putea înscrie curând în IMM Plus.
Programul
IMM Plus a fost stabilit în martie 2024 prin
OUG 18/2024. Ulterior, pentru a permite operaționalizarea sa,
au apărut două ordine cu normele de aplicare (
Ordinul MF 621/2024 și
Ordinul MF 622/2024)
și a fost obținută autorizarea Comisiei Europene. IMM Plus se dorește a fi
un înlocuitor pentru fostul program IMM Invest Plus, care se aplicase până recent.
„(...) putem spune că schema de ajutor de stat IMM Plus este operațională oficial. Astfel, se pot demara procedurile pentru ca de la începutul lunii mai 2024 cei 12,5 miliarde lei alocați de către Guvern să poată fi accesați de către antreprenori și autoritățile locale. Asigurăm accesul la finanțare al firmelor care nu dispun de sumele necesare pentru proiectele de investiții sau pentru continuarea activității, care pot aplica pentru garanții, dobânda și comisioanele fiind asigurate de către noi. Această măsură se adaugă pachetului de sprijin dedicat mediului de afaceri și stimulării economiei prin care oferim acces la finanțare pentru IMM-urile românești”, a declarat
Marcel Boloș, Ministrul finanțelor, conform unui
comunicat remis de MF.
Pentru mai multe informații despre înscrieri, IMM-urile pot urmări anunțurile entităților care se ocupă de gestionarea IMM Plus -
Fondul Național de Garantare a Creditelor Pentru IMM-uri,
Fondul de Garantare a Creditului Rural și
Fondul Român de Contragarantare.
„Executivul a aprobat actul normativ inițiat de Ministerul Finanțelor prin care IMM-urile vor putea accesa în continuare credite cu garanții de stat. Actul normativ pentru instituirea Programului IMM Plus a fost inițiat pentru a asigura, până la 30 iunie 2024, accesul la finanțare al firmelor care nu dispun de sumele necesare pentru proiectele de investiții și pentru continuarea activității. Bugetul este de maximum 12,5 miliarde lei, iar garanțiile se vor acorda în limita unui plafon de 11,1 miliarde lei, pentru 11.500 beneficiari. (...)Programul IMM Plus prelungește măsurile de sprijin instituite prin vechea schemă de ajutor de stat IMM Invest Plus și se derulează prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, Fondul Român de Contragarantare și Fondul de Garantare a Creditului Rural. Valorile maxime ale ajutoarelor de stat au fost majorate de la 2.000.000 euro la 2.250.000 euro per întreprindere/UAT, respectiv de la 250.000 euro la 280.000 de euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul agriculturii primare, și de la 300.000 euro la 335.000 de euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectoarele pescuitului şi acvaculturii.În baza schemei de ajutor de stat se acordă un ajutor de stat sub formă de garanţii de stat, în procent de maximum 90% din valoarea finanţării, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente creditului garantat, pentru unul sau mai multe credite pentru realizarea de investiţii sau mai multe credite/linii de credit pentru finanţarea capitalului de lucru. Valoarea maximă a finanţărilor acordate unui beneficiar nu poate depăşi 5.000.000 lei pentru creditele/liniile de credit pentru finanţarea capitalului de lucru, respectiv 10.000.000 lei pentru creditele de investiţii. Valoarea maximă cumulată a finanţărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul schemei de ajutor de stat nu poate depăşi 10.000.000 lei”, era explicat, într-un
comunicat al MF, după ce se aprobase în Guvern ordonanța cu IMM Plus.
Iată care sunt subprogramele IMM Plus, potrivit ordonanței:
1. IMM România Plus: Este pentru susținerea IMM-urilor și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie, inclusiv start-up-uri. Acesta are ca obiectiv acordarea de facilități de garantare de către stat pentru creditele acordate IMM-urilor și întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie de către instituțiile de credit, cu excepția activităților cuprinse în cadrul celorlalte componente ale IMM Plus.
2. Agro Plus: Este pentru susținerea IMM-urilor și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie din domeniile agriculturii, inclusiv start-up-uri, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar. Are ca obiectiv acordarea de facilități de garantare de către stat pentru creditele acordate IMM-urilor și întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie.
3. IMM Prod Plus: Este pentru asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor realizate de către IMM-uri, inclusiv start-up-uri, precum și de către întreprinderile mici cu capitalizare de piață medie, pentru următoarele obiective: încurajarea producției autohtone de bunuri de larg consum, creșterea capacității de producție, reconversia de la intermediere la producție, digitalizarea activității și alinierea/îmbunătățirea standardelor de mediu, inclusiv îmbunătățirea eficienței energetice în cadrul proceselor de producție.
4. Construct Plus: Este destinată proiectelor privind îmbunătățirea eficienței energetice, investițiile în domeniul energiei verzi și alinierea la obiectivele de mediu implementate de IMM-urile și întreprinderile mici cu capitalizare de piață medie din sectorul construcțiilor și unitățile administrativ-teritoriale, cu două subcomponente (susținerea proiectelor de investiții pentru IMM-urile și întreprinderile mici cu capitalizare de piață medie din sectorul construcțiilor, inclusiv start-up-uri, și susținerea proiectelor de investiții de scară mică pentru unitățile administrativ-teritoriale, care presupun finanțarea unor activități din sectorul construcțiilor).
5. Innovation Plus: Este gândit în vederea sprijinirii IMM-urilor și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie care dețin o componentă de inovare, a celor care realizează invenții și inovații și a susținerii activităților care promovează exportul IMM-urilor și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie, constând în activități care să conducă la stimularea exporturilor românești, respectiv la susținerea tranzacțiilor internaționale și a investițiilor românești în străinătate, stimularea comerțului online și a digitalizării, retehnologizarea companiilor locale, brevete de inovare privind produse, strategii, mediu, digitalizare, și care activează în industria exportatoare nepoluantă.
6. Rural Plus: Este pentru susținerea IMM-urilor, a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie și a întreprinderilor mari din domeniile agriculturii, pescuitului, acvaculturii, sectorului alimentar și comerțului cu produse agricole, piscicole și alimentare, cu excepția tutunului și a băuturilor alcoolice, prin acordarea de facilități de garantare de către stat pentru creditele acordate de către instituțiile de credit.