Ceea ce mulți operatori economici autohtoni nu știu este faptul că una dintre soluțiile problemei legate de penuria de personal poate fi aceea a ”angajării” deținuților.
O astfel de variantă de completare a forței de muncă a unei firme are câteva avantaje: unele persoane private de libertate sunt calificate, iar legislația conturează condiții avantajoase pentru cei care sunt dispuși să depășească anumite prejudecăți și să opteze pentru această variantă.
Conform Legii 254/2013, ”munca persoanelor condamnate se realizează în regim de prestări servicii” iar ”administrația penitenciarului poate încheia contracte de prestări servicii cu persoane fizice sau persoane juridice interesate de folosirea la muncă a persoanelor condamnate”.
În consecință, prețul aferent unui astfel de angajament este cel negociat cu administrația penitenciară, firma ”angajatoare” neavând alte obligații de plată a unor taxe sau contribuții specifice contractelor de muncă.
Obligațiile pe care le are acestea sunt, pe lângă plata sumelor convenite cu penitenciarul, ”să asigure surse de apă potabilă, spații pentru servirea hranei, grupuri sanitare, materialele igienico-sanitare, și, dacă este cazul, spațiu de depozitare a echipamentului individual de protecție și amenajările impuse pentru executarea pazei la locul de muncă”.
Mai mult, hrana (dacă nu s-a convenit altfel) și paza acestei categorii de ”angajați” sunt asigurate de către penitenciarul contractat.
Conform legii, veniturile încasate din munca deținuților se distribuie în proporție de 40% către aceștia, diferența constituindu-se în venituri ale penitenciarului.
Comentarii articol (0)