Elena Udrea nu traieste din onorariile de avocat dar nici nu moare dupa cardul sotului. Fostul consilier prezidential ar deschide un camin pentru batranii cu pensii mari.
de Cristian Niculescu
M-am chinuit ceva ca sa gasesc cabinetul de avocatura al Elenei Udrea, aflat intr-un bloc de pe Bulevardul Unirii. Doamna Udrea este foarte discreta cu mica ei afacere. Nici pe interfon, nici pe usa apartamentului-birou nu exista indicatoare cu numele firmei. Absenta semnalisticii arata o prea mare dezinvoltura. Arata siguranta ca clientii stiu prea bine adresa dar si ca firma functioneaza ca o afacere adiacenta principalei ocupatii, politica.
O data intrat gasesc un spatiu aerisit, mobilat corect, in stil business. Nici un client nu tulbura salasul profesional al Elenei Udrea. Sa fie doar din cauza ca e ora pranzului? O asistenta frunzareste ziarele intr-o incercare de revista a presei. Ma ajuta sa-mi printez documentarea pentru interviu. O imprimanta veche, modelul cu banda, se cazneste sa-mi scoata pagina. Reuseste cam la a patra tentativa. Nu e si ultima supriza. Doamna Udrea suna ca sa-mi spuna ca e blocata in trafic. Vom face interviul in masina ei. In cinci minute sunt intr-un superb Mercedes, cu televizor la bord, avand ca sofer pe cea mai in voga … dar asta urmeaza sa aflu. Cea mai in voga femeie politica intre avocati sau avocata intre politicieni? Deocamdata Elena Udrea e un mic Napoleon: conduce, trage cu ochiul la Realitatea TV si-mi raspunde la intrebari. Oare cate lucruri poate face in acelasi timp?
In Romania politicul inca dicteaza economicului. Se pot face afaceri grase fara sa apelezi la relatiile din mediul politic?
Se pot face. Sunt afaceri unde nu lucrezi cu banii statului. Politicul, care decide cadrul legislativ, trebuie sa ajute economicul in mod onest. Daca producatorii de lapte ar vrea ca furajele, pe timp de iarna, sa fie la un pret accesibil, acesta este un interes legitim. Pe de alta parte sunt politicieni ajunsi in functii de decizie care isi negociaza interesele personale favorizand anumite firme.
Dar subventiile pentru lapte despre care vorbiti sunt la mana ministrului agriculturii, Gheorghe Flutur...
Sa nu fim mai catolici decat Papa. Sunt reprezentanti ai guvernului care se tem sa promoveze masuri corecte din punct de vedere economic numai ca sa nu fie acuzati ca au interese personale.
Aveti un cabinet individual de avocatura. E bine sau e rau ca sunteti o femeie cu firma intr-o tara "macho"?
In avocatura sunt multe femei, n-avem aici discriminare. Femeile din mediul de afaceri sunt mai putin discriminate, aici n-ai atata nevoie de imagine precum in politica.
Va contrazic. A fost odata o tanara avocata de succes, Patricia Osmani care a plecat din Romania dupa ce unii barbati au lansat tot felul de barfe despre ea...
Succesul nu inseamna neaparat sa fii in fata. Daca vrei sa te exprimi public iti trebuie curaj. Poate ca anumite doamne au dorit sa-si spuna opinia mai degraba decat altele. Asta nu inseamna ca alte femei care practica avocatura sunt mai putin competente. Vizibilitatea inseamna notorietate si notorietatea contribuie la impresia de competenta. Daca asa poti avea un castig in cariera inseamna ca este un exemplu care poate fi urmat. Dar in business sunt putini oameni care doresc, de exemplu, sa se evidentieze intrand in politica si ii felicit pentru asta. In general, cei care ies in fata au probleme pe care vor sa le ascunda.
Ce calitati definesc un businessman?
Un om cu fler, tenace si neaparat corect. Imi povestea cineva din industria diamantelor ca acolo nu exista intelegeri scrise ci doar "gentlemen agreements" iar cine le incalca dispare din afacere.
Cu cine v-ar placea sa va asociati in afaceri, in Romania?
Nu nominalizez. Prin 2002 am avut un restaurant, "Casa Oranj", pe care l-am dorit a fi de clasa superioara. Am vrut sa dau personalului 50% din afacere. N-a mers. Am esuat pentru ca n-am avut o bucatarie buna. Daca ar fi sa incep alta afacere aceea ar fi un camin pentru batranii cu posibilitati. Sunt multe persoane varstnice cu pensii mari, din familii bune, care stau singure. Le-as asigura socializarea, petrecerea timpului liber, asistenta medicala permanenta. Asa degrevam si statul de grija acestei categorii si-l lasam sa se ocupe doar de cei mai saraci. As mai investi si in imobiliare. As cumpara teren si as construi apartamente moderne pentru cei care castiga bine si vor sa scape din blocurile lui Ceausescu. Aceste blocuri ar trebui daramate, pe masura ce oamenii se muta din ele, iar terenul sa fie refolosit.
"Piata de avocatura este bine pregatita. Vor supravietui cei care au reusit sa-si faca un portofoliu. Faima conteaza dar clientii din Romania nu-si permit sa angajeze marile case de avocati. Un rol important al avocatilor va fi in absorbtia de fonduri europene. Va fi mare cerere de oameni specializati in drept european si legislatie comunitara."
Cate firme ati deschis clientilor de cand sunteti avocata?
Cand eram avocat stagiar, prin ‘96-‘98 asta era o afacere pentru toti cei din bransa. Portofoliul meu avocatial se bazeaza acum mai mult pe drept comercial. Am multe litigii intre firme care nu se inteleg in executarea contractului.
Cel mai cunoscut client al dumneavostra a fost Traian Basescu? Aveti un onorariu special pentru presedinte?
N-am pledat gratuit pentru el, nici n-am voie, exista un onorariu minim de circa 50 RON pe dosar. Eu percep un onorariu de succes in functie de valoarea litigiului.
Aveti un sot om de afaceri, cunoscut pentru parcarile Dalli. Sunteti adepta sloganului " no job, a lot of money, no problems". Traiti din avocatura sau mai apelati la cardul sotului?
As fi ipocrita sa spun ca nu ma ajut si de banii lui. Dar, cand l-am cunoscut, eram avocat stagiar si aveam masina mea, un Oltcit. Sunt de principiul ca libertatea optiunilor ti-o da numai independenta financiara. Dar cheltuielile mele sunt ale mele. Mi se pare hidos sa-ti dea cineva bani de ciorapi sau de coafor. Dupa ce am plecat de la parinti, din Buzau, m-am intretinut din slujbe de traducator, din limba franceza si din latina. Toamna castigam lucrand la standurile TIB Bucuresti, unde prezentam produse. Cat priveste sloganul, cam asta cred eu ca este atitudinea societatii noastre.
Va ajutati sotul cu un sfat, cu o relatie?
Mereu ii recomand alt avocat. Nu cred ca e bine sa faci afaceri in familie. El mai merge pe flerul meu cand ia decizii, sunt o persoana macar la fel de bine informata ca si el. Acum se concentreaza pe industria ospitalitatii, are deja doua hoteluri, la Gara de Nord si la Arcul de Triumf, care merg bine. Se gandeste sa mai deschida si altele. El e un businesman modest si nimeni n-ar fi aflat de Dorin Cocos daca Elena Udrea n-avea ambitia sa intre in politica.
Pana la urma optati pentru afaceri sau pentru politica?
Raspunsul sincer, onest pentru intrarea mea in politica este atat de populist incat nu pot sa-l dau.
Agentul nr. 12712355
"Agentul economic nu a depus nici o declaratie privind obligatiile de plata in perioada 1 decembrie 2003 - 31 iulie 2006, sau informatii incomplete din teritoriu", scrie pe site-ul Ministerului Finantelor despre cabinetul de avocatura al Elenei Udrea. Firma apare ca inregistrata din ianuarie 2000 iar adresa cabinetului este una pe care Ministerul Finantelor n-a actualizat-o. Nu pot fi accesate nici declaratiile fiscale din 2001 sau 2002. Udrea nu-si aminteste exact cifra de afaceri a cabinetului in 2005.
Agentul economic nr. 12712355 s-a nascut pe 26 decembrie 1973, la Buzau. A absolvit liceul in 1992 liceul teoretic "Bogdan Petriceicu Hasdeu" (Buzau), sectia filologie-limbi straine si in 1996 Facultatea de {tiinte juridice si administrative, din cadrul Universitatii "Dimitrie Cantemir" (Bucuresti).
Comentarii articol (0)