În cazul în care folosesc un website autorizat sau o aplicație, cei interesați să cumpere o rovinietă nu pot fi obligați să plătească un tarif de emitere, să cumpere alte produse ori să urmărească reclame, conform unui ordin al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI) apărut recent.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Distribuitorilor de roviniete și taxe de pod prin intermediul portalurilor web sau al aplicațiilor pentru telefoanele mobile le este interzis să condiționeze accesul utilizatorilor la plata acestor taxe de vreo obligație de plată a unui tarif de emitere, de acces la acest serviciu, de înregistrare sau de utilizare, după cum apare în Ordinul MTI nr. 959/2024, apărut acum câteva zile.
În plus, cumpărarea unei roviniete nu poate fi condiționată de achiziția altor produse, de accesarea unor linkuri externe, de vizualizarea unor reclame sau a altor materiale promoționale, de orice fel, potrivit noilor prevederi ale Ordinului MTI nr. 1.463/2018 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere - S.A. (CNAIR) a tarifului de utilizare și a tarifului de trecere.
Apoi, în cazul emiterii rovinietei și a peajului prin intermediul unor website-uri sau al unor aplicații autorizate de CNAIR, comisionul acordat distribuitorilor pentru plata efectuată de utilizatori cu cardul bancar este același cu cel acordat de CNAIR procesatorului său de plăți pentru plata efectuată de utilizatori cu cardul bancar la emiterea rovinietei și a peajului prin intermediul website-urilor sau aplicațiilor deținute de CNAIR.
Același ordin stabilește că, de-acum, rovinieta se poate plăti prin SMS în mai multe situații. Mai exact, rovinieta se poate achita acum prin SMS, în cazul mașinilor mici înmatriculate în România, și pentru cele cu valabilitate de 10 zile.
Înainte, prin SMS se putea plăti doar rovinieta pentru mașinile mici înmatriculate în România și doar pentru perioada minimă de utilizare, respectiv pentru o zi.
Practic, ordinul recent al MTI aliniază schimbările apărute în martie, prin Ordonanța de Guvern nr. 14/2024, în legătură cu rovinieta cu prevederile normelor metodologice. Poate cea mai importantă schimbare apărută atunci este modificarea perioadelor de valabilitate a rovinietelor.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)