Procesul de școlarizare și formare continuă este reglementat prin diverse dispoziții ale proiectului legislativ aflat în dezbatere publică pe site-ul ministerului Dezvoltării, cu scopul de a asigura o pregătire adecvată și actualizată a personalului polițienesc.
Astfel, conform documentului, ocuparea funcției publice de polițist local este condiționată de îndeplinirea unor criterii stricte iar candidații vor trebui să satisfacă atât condiții generale, cât și unele specifice, inclusiv deținerea permisului de conducere categoria B.
Concursul de ocupare a postului va include mai multe etape de evaluare, cum ar fi testarea psihologică, probă fizică, examenul medical și verificarea cunoștințelor de specialitate.
După numirea în funcție, polițiștii locali vor fi obligați să urmeze programe de formare inițială și continuă, în funcție de domeniul lor de activitate (ordine publică, circulație etc.). Programele de formare inițială se vor desfășura în instituții de învățământ din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) având ca scop acumularea cunoștințelor și deprinderilor practice necesare exercitării funcției de polițist local.
Noua măsură prevede că ”programele de formare inițială în domeniul ordinii publice și circulației rutiere ce se desfășoară în cadrul MAI, au durata de 4 luni”.
Excepție de la prevederile referitoare la participarea la aceste cursuri vor face ”polițiștii locali care provin din structurile de ordine și siguranță publică ale MAI, precum și cei care au urmat un program de pregătire inițială într-o instituție de învățământ din cadrul MAI, pentru care durata cursurilor de formare inițială va fi redusă la jumătate”.
În plus, polițiștii locali trebuie să urmeze programe de formare specializată sau de perfecționare, care pot fi organizate de Institutul Național de Administrație sau de alți furnizori de formare profesională acreditați. Aceste programe vizează dezvoltarea competențelor specifice necesare pentru a face față cerințelor din domeniul lor de activitate.
Conform proiectului, cheltuielile de școlarizare vor fi responsabilitatea poliției locale sau a autorităților locale, iar încetarea raporturilor de serviciu din motive imputabile polițiștilor locali va putea implica obligația polițistului local de a achita contravaloarea cheltuielilor de școlarizare: ”polițistul local care, din motive imputabile lui, nu a absolvit programul de formare inițială și programul de formare specializată destinat polițiștilor locali (...) nu va putea fi încadrat pe o funcție publică specifică, urmând a fi eliberat din funcția publică specifică și obligat să achite contravaloarea programelor de formare”.
Mai multe detalii despre proiectul Legii poliției locale în acest articol.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)