În cadrul modificărilor propuse pentru a fi aduse Normelor de igienă din unitățile de învățământ, Ministerul Sănătății dorește introducerea de noi prevederi care vizează instruirea personalului didactic în prim ajutor și crearea unui mediu școlar mai protejat pentru elevi.
Personalul didactic, instruit în prim ajutor
Potrivit noilor reglementări, profesorii din unitățile de învățământ preuniversitar vor trebui să urmeze cursuri de specialitate în domeniul acordării primului ajutor. Conform documentului, ”personalul didactic al unităților de învățământ va fi instruit cu noțiuni de prim ajutor, în cadrul unor cursuri de specialitate. Personalul care a asigurat instruirea personalului didactic va întocmi un proces verbal care să ateste instruirea și care va fi contrasemnat și de personalul didactic instruit”.
Zone restricționate pentru comercializarea alimentelor nesănătoase
În proximitatea unităților de învățământ preuniversitar se instituie zone restricționate, în care este interzisă comercializarea către elevi a alimentelor nesănătoase, băuturilor energizante, cafelei și altor produse nepotrivite pentru minori. Măsura vizează limitarea accesului copiilor și adolescenților la produse cu potențial impact negativ asupra sănătății:
”Pe strada de acces a copiilor și tinerilor în unitățile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna și recreerea copiilor și tinerilor, cu excepția unităților de învățământ universitar, pe o rază de 500 m, este interzisă comercializarea către minori, a alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor conținute în lista prevăzută la art. 9 litera a) din Legea 123/2008 pentru o alimentație sănătoasă în unitățile de învățământ preuniversitar, a băuturilor energizante, a cafelei și a altor produse interzise minorilor, conform legislației în vigoare, de către unitățile autorizate să comercializeze produse alimentare.” Lista alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor poate fi consultată aici.
Pentru asigurarea unor circuite optime ale copiilor, noile reglementări prevăd ca spațiile destinate antepreșcolarilor și preșcolarilor să fie amplasate doar la parter și primul etaj, în timp ce sălile de clasă pentru învățământul primar, gimnazial, liceal și profesional vor putea fi situate la etajele superioare ale clădirilor.
În plus, proiectul de ordin definește clar categoriile de unități de învățământ care trebuie să respecte aceste norme igienico-sanitare: creșe, grădinițe, școli, licee, colegii, universități etc.
De asemenea, norma stabilește obligativitatea obținerii autorizației sanitare de funcționare pentru toate unitățile de învățământ, indiferent de forma de proprietate, precum și procedura detaliată pentru obținerea acesteia și conține reglementări privind asigurarea asistenței medicale în unitățile de învățământ prin cabinete medicale școlare proprii sau contract cu medici de familie sau stomatologi.
Documentul conține și prevederi privind mobilierul ergonomic (mărimile băncilor școlare), precum și referitoare la greutatea ghiozdanelor elevilor.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de ordin trebuie aprobat de ministrul Sănătății și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (1)