Pe lângă condamnare, cei ce conduc vehicule sub influența alcoolului (cu alcoolemie peste 0,8 la mie) și drogurilor vor risca suspendarea dreptului de a conduce timp de până la zece ani, potrivit unei legi recent publicate în Monitorul Oficial.
Legea nr. 172/2024 modifică începând de azi Codul penal în ceea ce privește pedepsele complementare, cele care se aplică pe lângă condamnarea stabilită de instanță. Astfel, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi se va aplica, în cazul dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanță, pentru
o perioadă cuprinsă între unu și zece ani. Așadar, cei cărora li suspendă dreptul de a conduce vehicule vor putea rămâne fără permis timp de până la zece ani.
Până acum, interzicerea exercitării dreptului de a conduce vehicule putea fi stabilită pe o perioadă de până la cinci ani.
În rest, interzicerea exercitării celorlalte drepturi, printre care și dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a alege, drepturile părintești, dreptul de a părăsi teritoriul României și altele, se va aplica pe aceeași perioadă ca în prezent, respectiv cuprinsă între unu și cinci ani.
„(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi”, stabilește acum art. 336 din Codul penal. Până acum, pedeapsa cu închisoarea era alternativă cu amenda penală, însă amenda a dispărut din textul de lege ca urmare a Legii 172/2024. Aceeași sancțiune se aplică și celor care conduc sub influența unor substanțe psihoactive.
În concluzie, pe lângă condamnare, instanța va putea stabili, în cazul celor
prinși beți (cu alcoolemie de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge)
sau drogați la volan, suspendarea permisului de conducere timp de zece ani.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (3)