Motivul apariției acestei propuneri legislative este acela că asistenții personali nu au fost incluși în creșterile salariale recente stabilite prin OUG 19/2024, în ciuda rolului pe care îl au aceștia în îngrijirea și asistența persoanelor cu dizabilități grave.
Astfel, după cum arată inițiatorii în expunerea de motive care prefațează proiectul de lege depus la Senat pentru dezbatere, această omisiune este considerată o nedreptate și o discriminare, deoarece alte categorii de personal din domeniul asistenței sociale au beneficiat de majorări.
O consecință a omiterii acestei categorii de personal este aceea că salariul actual al asistenților personali este sub salariul minim brut pe țară garantat în plată, ceea ce le creează dificultăți financiare. Inițiatorii au identificat ca posibile consecințe a situației demoralizarea și nemulțumirea asistenților personali, posibila scădere a calității serviciilor de asistență socială, dar și o evidentă încălcare a principiilor nediscriminării și a respectării demnității umane.
Soluția propusă este aceea de modificare a Legii 153/2017 pentru a include asistenții personali printre beneficiarii majorărilor salariale, creșterea salariului de bază al asistenților personali la 3.500 de lei și acordarea gradațiilor corespunzătoare vechimii în muncă.
Conform documentului citat, impactul bugetar al adoptării acestei propuneri s-ar ridica la cinci milioane de lei anual.
Atenție! Pentru a se aplica, propunerea legislativă trebuie votată de ambele Camere ale Parlamentului, promulgată de șeful statului și publicată în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)