Cine poate vota duminică
În primul rând, la cele două scrutine din 9 iunie, pot vota cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor.
În schimb, nu pot participa la vot debilii sau alienații mintal (puși sub interdicție) sau persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.
Unde se poate vota pe 9 iunie
Cele două scrutine au reguli diferite în legătură cu locul în care se poate exercita dreptul la vot. Astfel, la alegerile locale, potrivit Legii 115/2015, votul se poate exercita „numai în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul își are domiciliul sau reședința”.
Pe de altă parte, în cazul alegerilor pentru Parlamentul European, Legea 33/2007 stabilește că alegătorii pot vota la secția de care aparțin cu domiciliul sau reședința, dar și în orice altă secție de votare din afara localității în care se află acea secție, inclusiv în străinătate.
Cum poți afla la care secție de votare ești arondat
După cum spuneam, alegătorii își pot exercita dreptul de vot la secțiile de care aparțin cu domiciliul sau reședința. De principiu, votanții sunt incluși pe lista permanentă de vot pe baza domiciliului, dar, dacă nu locuiesc acolo și au mutația făcută, vor fi înscriși pe listele secției de care aparțin cu reședința.
În practică, pentru a afla care este secția la care pot să-și exprime opțiunile electorale, alegătorii pot consulta Registrul Electoral.
Cum se desfășoară votul
Întâi de toate, merită precizat faptul că cele două scrutine se desfășoară în aceleași secții de votare, iar alegătorul decide dacă participă doar la unul dintre ele sau la amândouă.
La alegerile din 9 iunie, după cum stabilește OUG 21/2024, votarea începe la ora 7:00 și se încheie la ora 22:00.
Totuși, dacă există alegători care, la ora 22.00, se află la sediul secției de votare sau se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot, ei vor putea să-și exercite dreptul de vot până la ora 23:59.
Votul se poate exprima doar după prezentarea unui act de identitate, care poate fi cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar.
În cazul elevilor din școlile militare, act de identitate poate fi carnetul de serviciu militar. Toate documentele amintite trebuie să fie valabile în ziua votării.
Operatorul de calculator din secția de votare scanează actul de identitate și astfel se verifică îndeplinirea condițiilor legale. Ulterior, votantul merge la masa la care se află membrii biroului electoral, de unde primește, dacă își exprimă dreptul de vot la ambele scrutine, cinci buletine de vot - unul pentru alegerile europarlamentare și patru pentru cele locale - și o ștampilă.
Alegătorul intră singur în cabina de vot (doar în cazuri speciale i se permite să intre însoțit), aplică ștampila pe candidatul/ partidul dorit, iar apoi, după ce iese din cabină, introduce buletinele în fiecare dintre cele cinci urne și predă ștampila.
Unul dintre membrii biroului electoral aplică pe actul de identitate al alegătorului o ștampilă (autocolant) cu mențiune “VOTAT”.
E important de subliniat că încălcarea legislației electorale poate atrage sancțiuni aspre.
Comentarii articol (0)