Munca la înălțime presupune desfășurarea de activități la minimum doi metri de la sol sau orice altă bază de referință. Conform Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006 și prevederilor HG nr. 1146/2006, dacă lucrările temporare la înălțime nu pot fi executate în condiții sigure și ergonomice de pe o suprafață adecvată, trebuie alese echipamentele de muncă cele mai potrivite pentru a asigura condiții de muncă sigure. Prioritatea trebuie acordată măsurilor de protecție colectivă față de cele individuale, iar echipamentele trebuie dimensionate corespunzător pentru natura lucrărilor și să permită circulația fără pericol.
Accesul la posturile de lucru temporare la înălțime trebuie ales în funcție de frecvența de circulație, înălțimea și durata utilizării. Alegerea trebuie să permită evacuarea rapidă în caz de pericol iminent, iar trecerea între mijlocul de acces și platforme nu trebuie să creeze riscuri suplimentare de cădere. Scările pot fi utilizate ca posturi de lucru la înălțime doar atunci când utilizarea altor echipamente de muncă mai sigure nu se justifică din cauza nivelului redus de risc și a duratei scurte de utilizare sau a caracteristicilor locului de muncă care nu pot fi modificate.
Tehnicile de acces și poziționare cu ajutorul frânghiilor pot fi utilizate doar dacă evaluarea riscului arată că lucrarea poate fi efectuată în siguranță și nu este justificată utilizarea unui alt echipament. Trebuie prevăzut un scaun cu accesorii corespunzătoare în funcție de durata lucrărilor și de constrângerile ergonomice. Dacă este necesar, trebuie instalate dispozitive de protecție împotriva căderilor, care să fie suficient de solide pentru a preveni rănirea lucrătorilor.
Dacă o lucrare necesită îndepărtarea temporară a unui dispozitiv de protecție colectivă, trebuie luate măsuri de securitate compensatorii eficiente. Lucrarea nu poate fi efectuată fără aceste măsuri, iar dispozitivele de protecție trebuie remontate imediat ce lucrarea este terminată.
Important! Lucrările temporare la înălțime pot fi efectuate doar atunci când condițiile meteorologice nu periclitează securitatea și sănătatea lucrătorilor.
-
Este esențial să se respecte toate condițiile necesare siguranței lucrătorilor.
-
Lucrătorii trebuie instruiți înainte de începerea lucrului la înălțime și periodic pentru a urma corect procedurile.
-
Lucrătorii trebuie echipați corespunzător pentru lucrul la înălțime cu echipamente individuale de protecție adecvate și testate.
-
Echipamentele deteriorate sau neconforme nu trebuie acceptate.
-
Lucrul la înălțime nu este permis lucrătorilor cu vârsta sub 18 ani.
-
Munca la înălțime trebuie desfășurată sub supravegherea unui conducător care să ia toate măsurile necesare pentru prevenirea accidentelor.
-
Locul de muncă trebuie amenajat și dotat pentru a preveni căderile de la înălțime.
-
Lucrătorii trebuie să fie apți din punct de vedere medical pentru activitățile la înălțime, pe baza avizului medicului de medicina muncii.
-
Toți lucrătorii trebuie să poarte echipament individual de protecție adecvat, inclusiv casca de protecție, centuri și frânghii de siguranță.
„Căderile de la înălțime rămân una dintre principalele cauze ale accidentelor de muncă, în special în domeniul construcțiilor. Acestea cauzează o gamă largă de răniri putând merge până la deces. Îmbunătățirea condițiilor de lucru din punct de vedere al securității și sănătății în muncă este un obiectiv care nu trebuie subordonat considerentelor economice, evitând astfel riscurile la adresa vieții și sănătății lucrătorilor”, potrivit ITM Sălaj.
Comentarii articol (0)