Proiectul de OUG privind unele măsuri pentru soluționarea proceselor privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum și a proceselor privind prestații de asigurări sociale a fost pus miercuri în dezbatere și are drept co-inițiatori atât Ministerul Justiției, cât și Ministerul Muncii.
Concret, proiectul prevede instituirea unor soluții derogatorii de la dreptul comun pentru sesizarea ICCJ în vederea pronunțării hotărârilor prealabile pentru dezlegarea chestiunilor de drept în litigiile ce au ca obiect salarizarea bugetarilor și prestațiile de asigurări sociale.
Ne amintim că în Codul de procedură civilă există un mecanism pentru unificarea practicii judiciare ce permite ICCJ să pronunțe hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept. Aceste hotărâri sunt obligatorii și contribuie la predictibilitatea jurisprudenței și la scurtarea duratei proceselor. În ciuda acestui mecanism, arată inițiatorii proiectului de față, există în continuare neconcordanțe în practica judiciară în litigiile ce vizează salarizarea bugetară și prestațiile de asigurări sociale. Această lipsă de uniformitate generează inegalități în fața legii, așa cum este confirmat și de practica Curții Constituționale și afectează stabilitatea raporturilor socio-economice, punând presiune pe bugetul general consolidat.
Proiectul de OUG prevede clarificarea problemelor de drept încă din etapa incipientă a proceselor pentru a asigura eficientizarea desfășurării procedurilor la nivelul ICCJ. De asemenea, se prevede suspendarea litigiilor similare aflate pe rolul instanțelor judecătorești până la pronunțarea hotărârii prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept, conexarea sesizărilor având același obiect sau un obiect strâns legat, dar și judecarea cu prioritate a sesizărilor de către ICCJ - mai exact, în termen de 60 de zile de la data învestirii, motivarea deciziei să vină în termen de 15 zile și publicarea acesteia în Monitorul Oficial să se facă în termen de 5 zile de la motivare.
„Art. 1. – (1) Prezenta ordonanță de urgență se aplică în procesele privitoare la stabilirea și/sau plata drepturilor salariale sau de natură salarială ale personalului plătit din fonduri publice, inclusiv cele privind obligarea la emiterea actelor administrative sau privind anularea actelor administrative emise pentru acest personal sau/și cele privind raporturile de muncă și de serviciu ale acestui personal.
(2) Prezenta ordonanța de urgență se aplică și în procesele privitoare la stabilirea și/sau plata drepturilor la pensie, inclusiv cele rezultate din actualizarea/recalcularea/revizuirea drepturilor la pensie sau/și cele privind alte prestații de asigurări sociale ale personalului prevăzut la alin. (1).
(3) Prezenta ordonanță de urgență se aplică indiferent de natura și obiectul proceselor prevăzute la alin. (1) și (2), de calitatea părților ori de instanța competentă să le soluționeze” scrie, mai exact, în proiectul de OUG pus miercuri în dezbatere.
Atenție! Prevederile proiectului de OUG sunt momentan doar în dezbatere publică. Ordonanța, în forma aceasta sau cu modificări, va trebui adoptată de Guvern și publicată în Monitorul Oficial pentru a produce efecte.
Comentarii articol (1)