În decembrie 2022, Comisia Europeană a inițiat consultări și negocieri pentru pachetul ViDA, care vizează reformarea legislației TVA pentru a răspunde noilor realități ale economiei digitale. Un studiu comandat de Comisia Europeană a relevat că în Barcelona numărul camerelor de închiriat prin platforme online precum Booking și Airbnb este comparabil cu cel al camerelor de hotel și hosteluri. Diferența majoră, însă, este că închirierea prin platforme online nu este supusă TVA, deoarece cei mai mulți proprietari nu depășesc plafonul cifrei de afaceri minime necesare pentru înregistrarea în scopuri de TVA.
Un sector cu probleme similare este cel al serviciilor de transport pasageri – taxi vs. ride sharing.
Pachetul ViDA, prin care CE preconiza beneficii de 139 biliarde de euro în perioada 2023-2032, și-a dorit, printre altele, să alinieze din punct de vedere fiscal cele două segmente care concurează neloial între ele.
Măsuri cheie propuse de ViDA
Pachetul ViDA include trei mari categorii de măsuri pentru modernizarea sistemului de TVA al UE:
- modernizarea obligațiilor de e-facturare și de e-raportare TVA,
- instituirea de noi reguli pentru platformele digitale, în vederea asigurării unei concurențe loiale și a diminuării riscului de fraudă și
- evitarea necesității mai multor înregistrări TVA în UE.
În aceeași idee, pachetul ViDA mai viza eliminarea pragurilor locale de înregistrare în TVA pentru transportul de pasageri și închirierile de cazare pe termen scurt și extinderea domeniului de aplicare al regulilor existente privind revânzătorii pentru piețele online care facilitează vânzările de bunuri – OSS.
De asemenea, prin reforma propusă la sistemul de TVA, Comisia Europenenă vrea să impună un sistem de facturare electronică pentru întreprinderile care operează transfrontalier în UE. Astfel, CE își propune să treacă la un sistem de raportare în timp real, bazat pe tranzacție cu tranzacție, pentru tranzacțiile intra-UE, iar întreprinderile care efectuează comerț intra-UE vor fi obligate să emită facturi electronice în termen de cinci zile de la efectuarea unei livrări de bunuri sau servicii taxabile cu TVA.
În plus, sistemul actual de raportări VIES ar urma să fie înlocuit cu un sistem prin care persoanele impozabile trebuie să-și raporteze tranzacțiile intra-UE în două zile după emiterea unei facturi (sau după ce ar fi trebuit să fie emisă o factură), urmând ca statele membre să aibă opțiunea de a implementa măsuri similare și pentru tranzacțiile interne.
Din perspectiva înregistrărilor de TVA, pachetul de măsuri ViDA viza introducerea unui mecanism care să permită înregistrarea unică în scop de TVA la nivelul UE, în condițiile în care, actualmente, pentru o mare parte din serviciile prestate și livrările de bunuri efectuate la nivel european, nu pot fi aplicate măsurile de simplificare prevăzute de OSS și IOSS.
Mai departe, pachetul ViDA își propunea extinderea aplicării măsurilor de simplificare caracteristice OSS și IOSS și altor categorii de bunuri (bunuri second-hand, lucrări de artă, livrări de bunuri cu instalare, livrări de bunuri la bordul navelor, aeronavelor sau trenurilor, livrările de gaz și electricitate ș.a), precum și aplicarea obligatorie a taxării inverse prestărilor de servicii efectuate de persoane impozabile care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA în statul în care are loc consumul.
Totodată, CE viza extinderea mecanismului non-EU OSS și pentru prestările de servicii efectuate de persoane impozabile din afara UE către orice persoană neimpozabilă (chiar dacă acestea din urmă au sau nu o adresă permanentă de stabilire pe teritoriul EU).
Provocări și perspective
În întâlnirea ECOFIN din 14 mai, pachetul ViDA a întâmpinat opoziție din partea Estoniei, care a votat împotriva măsurilor privind platformele digitale de transport și cazare. Estonia nu a fost de acord ca platformele digitale de transport pasageri și de cazare să colecteze TVA în locul furnizorilor săi (persoane fizice și mici persoane impozabile) neînregistrați în scopuri de TVA. Această opoziție a generat incertitudini privind implementarea integrală a pachetului ViDA.
Patrice Pillet, șeful diviziei de TVA din cadrul Comisiei Europene, va detalia la Conferința de TVA, organizată la București în 18 iunie, importanța pachetului ViDA pentru modernizarea sistemului de TVA și pentru asigurarea unei concurențe loiale în era digitală. El va vorbi despre perspectivele CE legat de aceste măsuri, în contextul votului negativ al Estoniei, și decizia pe care autoritățile de la Bruxelles o au de luat: dacă vor menține pachetul ViDA nefragmentat sau dacă îl vor aproba pe secțiuni. Conferința de TVA de la București va fi un prilej important pentru clarificarea acestor aspecte și pentru discutarea viitorului TVA în Europa digitală.
Mai multe detalii despre participarea la conferința din 18 iunie puteți găsi aici.
Comentarii articol (0)