Pachetul ViDA fusese lansat în dezbatere publică la finalul anului 2022 și, între timp, a trecut printr-o serie de ajustări în urma negocierilor de la nivel european.
Facturarea electronică la nivelul UE
Prima modificare operată este, în același timp, una care se aplică direct tuturor statelor membre ale UE, fără a mai fi necesară o transpunere în legislația națională. Mai precis, din 14 aprilie 2025, orice stat membru poate introduce facturarea electronică obligatorie la nivel național fără a mai cere o derogare de la autoritățile europene, așa cum se întâmpla până acum.
„Prin derogare (...), statele membre pot, în conformitate cu condiții pe care le stabilesc, să impună persoanelor impozabile stabilite pe teritoriul lor să emită facturi electronice pentru livrări de bunuri și prestări de servicii pe teritoriul lor, altele decât cele menționate la articolul 262 (din Directiva de TVA - n. red.)”, scrie în actul normativ, cu precizarea că statele membre care exercită opțiunea „pot să dispună ca utilizarea facturilor electronice emise de persoanele impozabile stabilite pe teritoriul lor să nu fie condiționată de acceptarea de către destinatarul stabilit pe teritoriul lor.”
Ulterior, de la 1 iulie 2030, firmele vor trebui să emită facturi electronice și pentru tranzacțiile transfrontaliere, respectând standardul european de facturare electronică, astfel că informațiile din aceste documente vor trece și pe la Fisc. Practic, se trece la facturarea electronică la modul general, însă statele membre vor putea stabili excepții de la regulă, dar doar pentru tranzacțiile interne.
Conform specialiștilor, noile reguli vor aduce mai târziu efecte asupra sistemului e-Factura de la noi. Asta deoarece se mai prevede că va trebui făcută o aliniere la regulile europene de facturare electronică până la 1 ianuarie 2035.
Platforme online pentru închirieri pe termen scurt și transport de persoane
Companiile care dețin platforme online pentru servicii de închiriere de locuințe pe termen scurt (adică o închiriere de maximum 30 de nopți consecutive către aceeași persoană) sau servicii de transport rutier de persoane vor trebui să achite TVA-ul aferent acestora, dacă prestatorii în cauză nu fac ei acest lucru (atunci când intervine obligația).
În acest sens, România va trebui să transpună regula în legislația internă până la 30 iunie 2028 și să o pună în aplicare de la 1 iulie 2028. Cu toate acestea, autoritățile vor putea opta pentru o amânare a măsurii, dar numai până la finalul anului 2029. Asta înseamnă că noua regulă se va aplica cel târziu de la 1 ianuarie 2030.
Atenție! Schimbările prevăzute în Directiva ViDA trebuie transpuse în legislația României pentru a produce efecte la termenele amintite.