În contextul unei reorganizări a Autorității Vamale Române (AVR), Guvernul a adoptat și unele modificări importante legate de angajarea vameșilor și abaterile disciplinare din activitatea lor. Măsurile au fost aprobate pe 21 iunie în ședința de Guvern și pe 26 au fost publicate în Monitorul Oficial.
Este vorba de OUG nr. 76/2024, adoptată vinerea trecută și publicată azi în Monitorul Oficial. Dincolo de
măsurile principale legate de reorganizarea AVR, documentul vine cu
schimbări notabile și pentru activitatea vameșilor, pe care le prezentăm succint în continuare.
1. Regulament nou pentru concursuri și încadrarea de absolvenți.Ocuparea prin concurs a funcțiilor publice cu statut special din cadrul AVR (aparatul central și structurile teritoriale) urmează să se facă potrivit unui regulament nou, care este anexat la proiectul de OUG. Regulamentul conține, în linii mari, informații despre publicitatea concursurilor, comisiile de concurs, dosarul de concurs și selecția, proba scrisă, interviul, notarea și comunicarea rezultatelor, contestarea rezultatelor și accesul persoanelor cu dizabilități.
Totuși, prin excepție, ocuparea funcțiilor publice cu statut special se va putea face și prin încadrarea absolvenților studiilor universitare de licență în domeniul vamal, organizate de instituții de învățământ superior. În acest sens, după șase luni de la intrarea în vigoare noii OUG, se va emite o HG cu norme pentru înscrierea la admiterea la studii de licență în domeniul vamal și pentru încadrarea absolvenților.
2. Sute de posturi temporare devin permanente.Cele peste 300 de posturi pe perioadă determinată ce au fost înființate la nivelul AVR în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina urmează să fie transformate în posturi pe perioadă nedeterminată. Titularii posturilor respective vor fi numiți în funcția publică cu statut special, pe perioadă nedeterminată, prin ordin al AVR.
3. Detalii privind testarea psihologică.OUG 76/2024 detaliază că testarea psihologică constă în două tipuri de evaluări. Mai întâi vorbim de o evaluare psihologică complexă (care vizează nivelul cognitiv și nivelul de maturitate socio-afectivă/stabilitate emoțională, conștiinciozitatea și rezistența la stres), iar apoi de o evaluare psihologică a integrității (care vizează tendința către comportamente care pot afecta integritatea). Astfel, pentru ocuparea funcțiilor publice cu statut special din cadrul AVR se emit două avize psihologice distincte.
4. Apar verificările de integritate.Mai precis, vameșii care se ocupă de supraveghere și control vor fi obligați să declare, la începerea activității, sumele de bani și valorile pe care le au asupra lor, în bagaje ori în vehiculele pe care le folosesc. Iar structura de integritate a AVR va putea să verifice dacă cele declarate de vameși sunt reale sau conforme.
În caz de refuz sau în caz de sustragere de la control, vom vorbi de o abatere disciplinară gravă, ce va fi sancționată cu destituirea din funcția publică. O procedură în acest sens urmează să vină, prin ordin al AVR, în 45 de zile după intrarea în vigoare a noii OUG.
5. Sancționare disciplinară pentru consumul de alcool sau stupefiante.Consumul de alcool sau de substanțe stupefiante sau psihotrope în timpul programului de lucru al vameșilor sau prezența la locul de muncă în stare de ebrietate sau sub influența substanțelor stupefiante sau psihotrope va deveni abatere disciplinară.
Astfel, personalul AVR care verifică integritatea sau securitatea și sănătatea în muncă va putea să folosească aparate pentru a face teste printre vameși. Refuzul sau sustragerea de la verificări va constitui o abatere gravă și va însemna atragerea răspunderii disciplinare. O procedură în acest sens urmează să vină, prin ordin al AVR, în 45 de zile de la intrarea în vigoare a OUG 76.
Comentarii articol (0)