ACCES PREMIUM
De ce premium?
Infracțiuni fiscale: Noua colaborare a autorităților cu OCDE poate aduce înmulțirea controalelor și modificări legislative în domeniu
Mai nou, Ministerul Finanțelor a fost împuternicit să înceapă o colaborare cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) în domeniul infracțiunilor fiscale. Pe termen mediu și lung, specialiștii sunt de părere că această colaborare poate aduce atât controale fiscale suplimentare, cât și modificări legislative.
Articolul continuă mai jos
Concret,
HG 198/2024 a stabilit recent că Ministerul Finanțelor se ocupă de
coordonarea și gestionarea relației cu OCDE în domeniul infracțiunilor fiscale (Tax crime).
În primul rând, această colaborare se poate traduce în practică printr-o înmulțire a controalelor la companii și persoane fizice, sunt de părere specialiștii.
„Având în vedere focusul Fiscului din ultimii ani asupra îmbunătățirii colectării taxelor la bugetul de stat, inclusiv prin diminuarea evaziunii fiscale, considerăm că înființarea departamentului Tax Crime și colaborarea strânsă cu aceeași structură din cadrul OCDE ar putea avea efecte importante asupra controalelor fiscale, prin creșterea numărului acestora, în mod special la nivelul contribuabililor mari, respectiv persoanelor fizice cu averi mari, dar și prin înăsprirea și diversificarea procedurilor aplicate sau a sancțiunilor impuse”, au opinat,
într-un interviu recent,
Alin Negrescu, Tax Partner, și
Ionuț Măstăcăneanu, Tax Director, ambii de la KPMG România.
În al doilea rând, n-ar fi exclus ca această colaborare dintre autoritățile fiscale de la noi și OCDE să ducă la modificări legislative ce țin de infracțiunile fiscale.
„Deși la acest moment nu suntem în posesia unor informații concrete cu privire la posibile modificări legislative provenite ca urmare a înființării departamentului Tax Crime, considerăm că îmbunătățirea coordonării relației cu OCDE și înființarea unui departament dedicat infracțiunilor fiscale, în plus față de structura deja existentă sub coordonarea Fiscului, ar putea întări măsurile existente asupra infracțiunilor fiscale prin introducerea unor noi atribuții la nivelul Ministerului Finanțelor/Fiscului sau ar putea fi adăugate noi sancțiuni în funcție de gravitatea infracțiunii”, au precizat fiscaliștii.
În altă ordine de idei, HG 198/2024 mai prevede că Ministerul Finanțelor este responsabil și cu gestionarea taxării pentru planul UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și de ajungere la neutralitatea climatică.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)