ACCES GRATUIT
Proiect de lege
Autoritățile vor trebui să facă sportul mai accesibil persoanelor cu dizabilități intelectuale
Legislația privind educația fizică și sportul se va modifica, conform unui proiect legislativ aflat în dezbaterea senatorilor, astfel încât persoanelor cu dizabilități intelectuale, alături de cele cu dizabilități fizice, să le fie mai accesibilă practicarea sportului.
Articolul continuă mai jos
În esență, se propune, prin
proiectul de lege de la Senat, modificarea mai multor prevederi ale
Legii 69/2000 a educației fizice și sportului, pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități intelectuale la sportul de performanță.
De pildă, se completează un alineat al articolului 3, astfel încât să se vorbească despre
asigurarea de condiții pentru practicarea sportului pentru toate persoanele cu dizabilități, nu doar pentru persoanele cu handicap fizic, așa cum stabilește legea acum.
Mai exact, în lege va scrie, după ce proiectul va ajunge să se aplice, că
„autoritățile administrației publice au obligația să asigure condiții pentru practicarea educației fizice și sportului de către persoane cu toate tipurile de handicap, așa cum sunt prevăzute în legislație, în scopul dezvoltării personalității lor și integrării în societate, precum și mijloacele care să permită sportivilor cu handicap participarea la competiții naționale și internaționale destinate lor”.
De asemenea, în lege va scrie că sportul pentru persoanele cu nevoi speciale reprezintă un complex de activități desfășurate în condiții specifice în grup sau individual de către persoane cu toate tipurile de handicap. Acum se vorbește în lege despre persoane cu handicap fizic, senzorial, psihic și mixt.
Apoi, se stabilește că autoritățile din domeniul sportului (agenție sau minister) vor trebui să lucreze împreună cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român și cu Comitetul Național Paralimpic pentru finanțarea și derularea programelor privind pregătirea și participarea sportivilor români la Jocurile Olimpice, Jocurile Paralimpice și
Jocurile Mondiale Special Olympics. În prezent, ultima dintre competițiile enumerate nu apare în lege.
În fine, se va putea organiza Comitetul Național Special Olympics pentru persoane cu dizabilități intelectuale. În momentul de față, legea stabilește că
“se pot constitui Federația sportivă națională «Sportul pentru toți» și Comitetul Național Paralimpic, pentru persoanele cu nevoi speciale, ca persoane juridice de drept privat, de utilitate publică, având ca membri persoane fizice și persoane juridice cu activitate specifică în domeniu”.
Inițiatorii măsurii sunt de părere că,
„din punct de vedere sportiv, persoanele cu dizabilități intelectuale au nevoie de un cadru adecvat pentru a desfășura antrenamente şi a participa la competiţii. Spre deosebire de sportivii paralimpici care fac sport de performanță în sensul că trebuie să îndeplinească anumite standarde pentru calificare şi evoluează într-un context concurenţial, sportivii cu dizabilități intelectuale au nevoie de o abordare participativă, unde să se întreacă în grupe de persoane/ echipe cu abilități similare, cu scopul atingerii potențialului lor maxim. Antrenamentele şi competițiile de tip Special Olympics adaptează regulamentele sportive standard pentru a face accesibilă practicarea sportului de către persoanele cu dizabilități intelectuale. În plus, se organizează competiţii sportive unificate (unde sportivi cu şi fără dizabilităţi fac sport împreună și fac parte din aceeaşi echipă)”.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat în Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)