O primă regulă stabilită de noua metodologie este că ea se aplică doar certificatelor care atestă dobândirea unor competențe profesionale/ rezultate ale învățării, în afara sistemului național de învățământ, în sistem formal, nonformal și informal, aferente nivelului 1-5 de calificare, la furnizori de formare profesională autorizați/ acreditați sau în centre de evaluare a competențelor autorizate/ acreditate și/ sau în cadrul altor entități cu rol echivalent din statele membre UE, SEE și din Confederația Elvețiană, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și Republica Moldova.
În cazul certificatelor de formare profesională provenite din Regatul Unit al Marii Britanii, metodologia se va aplica doar celor obținute anterior datei retragerii acestei țări din UE.
De principiu, recunoașterea certificatelor de formare profesională se va aplica cetățenilor români și cetățenilor din țările menționate.
Pentru a putea primi atestatele prin care sunt recunoscute certificatele de formare profesională dobândite în afara sistemului național de învățământ, solicitanții vor trebui să depună la Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC) un dosar, fie în format fizic (la sediul instituției), fie prin poștă sau electronic pe adresa de e-mail oficială, care conține următoarele documente:
- cerere, în limba română sau engleză, în conformitate cu modelul aprobat prin decizie a președintelui ANC și postat pe pagina oficială a instituției;
- documentul de identitate, în copie și traducere legalizată în limba română;
- certificatul de naștere, în copie și traducere legalizată în limba română, după caz;
- certificatul de căsătorie, certificatul/ hotărârea de divorț, dacă este cazul, în copie și traducere legalizată în limba română;
- certificatul de formare profesională, în copie și traducere legalizată în limba română, după caz;
- suplimentul descriptiv, în cazul în care se eliberează de emitentul autorizat/ acreditat, în copie și traducere legalizată în limba română;
- împuternicire, în conformitate cu modelul aprobat prin decizie a președintelui ANC și postat pe pagina oficială a instituției, doar pentru persoanele care nu sunt titularii actelor supuse atestării.
Dacă toate condițiile sunt îndeplinite, iar dosarul este complet, ANC va elibera atestatul pentru recunoașterea certificatului de formare profesională sau duplicatul acestuia titularului sau persoanei desemnate de acesta prin procură notarială, exclusiv la sediul instituției.
Cererile depuse înainte de 1 iulie vor fi soluționate în conformitate cu actuala metodologie, respectiv cea cuprinsă în Ordinul ME nr. 6.374/2022.
Comentarii articol (0)