Fișele de control pe care ANPC le-a făcut publice pe pagina sa de internet oferă celor interesați atât informații cu privire la coordonatele controalelor pe care inspectorii instituției le efectuează, dar și repere cu privire la modalitatea de a-și organiza activitatea astfel încât să evite sancțiunile pe care Autoritatea le poate aplica. Astăzi, despre grădinițele particulare și despre condițiile pe care acestea trebuie să le îndeplinească. Foarte important, amenzile sint cumulative, astfel încât constatarea mai multor nereguli poate ajunge la valori semnificative.
În primul rând, conform documentului, grădinițele trebuie să dețină autorizații de funcționare, verificarea acestora fiind făcută și la inspectoratele școlare județene care le-au eliberat. Grădinițele particulare trebuie să fie autorizate sau acreditate de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar, conform prevederilor Legii 198/2023 a învățământului preuniversitar. Dacă o grădiniță nu deține autorizații, Autoritatea aplică sancțiuni financiare cuprinse între 1.000 și 10.000 lei.
De asemenea, grădinițele trebuie să aibă un regulament de ordine interioară care să cuprindă regulile privind desfășurarea activității interne. Dacă o grădiniță nu a elaborat sau nu respectă această reglementare, riscă o amendă cuprinsă între 2.000 și 20.000 lei.
În ceea ce privește relația grădiniței cu părinții copiilor înscriși, la încheierea contractelor de prestări de servicii de învățământ preșcolar, trebuie să fie respectate prevederile legale referitoare la drepturile consumatorilor. Astfel, clauzele contractuale trebuie să fie corecte, complete și precise, trebuie precizate clar sumele alocate pentru serviciile de învățământ și cele pentru hrană. De asemenea, ”se verifică dacă pentru disciplinele opţionale (care se plătesc separat de către părinţi) există contract de prestări servicii încheiat de conducerea grădiniţei cu respectivul profesor/operator economic şi dacă se emit documente fiscale pentru sumele încasate”. Dacă drepturile consumatorilor nu sunt respectate, amenda este cuprinsă între 2.000 și 20.000 lei.
Operatorii economici trebuie să asigure calitatea serviciilor prestate în grădinițe, ceea ce presupune verificarea de către inspectori a dotarilor interioare și exterioare aferente securității copiilor, condițiile de cazare, funcționarea instalațiilor de apă, sanitare și electrice, nivelul dotărilor cu mobilier și starea jucăriilor utilizate. Dacă calitatea serviciilor nu este respectată, ANPC poate aplică sancțiuni financiare de până la 20.000 lei.
În cazul în care nu sunt amenajate spații speciale pentru prepararea hranei, dotate corespunzător, cu respectarea compartimentarii blocului alimentar etc., sau dacă sunt prestate servicii care pot afecta sănătatea sau viața copiilor, maximul amenzilor este de 30.000 lei, la fel ca în cazul în care ”alimentele utilizate ca materii prime în blocul alimentar sau preparatele culinare servite (fabricate în unitate sau furnizate prin catering) nu sunt sigure”. La aceste amenzi se pot adăuga sancțiuni de până la 20.000 lei, pentru depozitarea inadecvată a alimentelor.
Eventualitatea nerespectării existenței și a dotărilor saloanelor de servire a mesei ori modul de pregătire a sălilor de clasă, înainte şi după servirea mesei, poate atrage o amendă cuprinsă, între 2.000 și 20.000 lei, Aceeași amendă este aplicată dacă nu este respectat regimul nutritiv și un meniu variat precum și principiile unei alimentații sănătoase ori dacă meniurile nu sunt avizate de către personalul medical sau conducatorul unității.
Grădinițele sunt obligate să păstreze probe din mâncărurile pregătite, în spaţii frigorifice special destinate acestui scop, timp de 48 de ore la o temperatură de +4°C, omisiunea respectării acestei obligații fiind sancționată cu până la 30.000 lei.
Comentarii articol (0)