Astfel, șoferii al căror permis de conducere a fost retras sau reținut, după caz, pot opta pentru:
- expedierea permisului de conducere prin servicii de curierat, la adresa de corespondență de pe teritoriul României indicată de acesta, sau prin poștă, la adresa de corespondență din străinătate indicată de acesta;
- ridicarea personală a permisului de conducere, în timpul programului de lucru cu publicul, de la sediul oricărui serviciu al poliției rutiere sau al oricărei poliții municipale, orășenești sau de stațiune, pe care îl indică în mod expres.
Dacă șoferul cu permis retras sau reținut optează pentru ridicarea documentului de la poliție, polițiștii îl vor expedia prin servicii de curierat de la unitatea unde a fost ridicat la cea indicată de conducătorul auto.
După cum spuneam, hotărârea stabilește și normele privind recoltarea, depozitarea și transportul mostrelor biologice în vederea stabilirii consumului de alcool sau droguri. În primul rând, se stabilesc instituțiile medicale în care se pot recolta mostrele biologice, respectiv acest lucru se poate face în unități de asistență medicală, precum spitale publice care au în structură unitate de primire a urgenţelor, compartiment de primire a urgenţelor sau cameră de gardă și centre de permanență.
Apoi, sunt stabilite metodologiile de recoltare a mostrelor de sânge pentru determinarea îmbibației de alcool și de recoltare a mostrelor de sânge și urină pentru determinarea prezenței în organism a substanțelor psihoactive - ce mostre se iau (urină și sânge), la ce interval etc.
De asemenea, noua hotărâre conține și modelul mai multor formulare, printre care și cel pentru examinare medicală, al cererii de analiză a mostrelor biologice, al buletinului de analiză toxicologică în care se consemnează rezultatele obţinute în urma determinărilor de laborator efectuate asupra mostrelor biologice, dar și cel al proceselor-verbale de retragere, respectiv reținere a permisului de conducere.
Prin OUG 97/2024, apărută acum câteva zile, s-a stabilit că instituțiile medico-legale sunt obligate să transmită Poliției Române rezultatele analizelor pentru verificarea consumului de alcool sau droguri în cazul șoferilor în cel mult 72 de ore de la momentul recoltării probelor.
Astfel, șoferii care refuză testarea rapidă pentru verificarea consumului de alcool sau droguri, efectuată de polițiști, sau cei care primesc un rezultat fals pozitiv la această testare își recapătă permisul de conducere suspendat la recoltarea probelor în cel mult 72 de ore, dacă rezultatele sunt negative sau dacă analizele nu apar în termenul amintit.
Comentarii articol (0)