Astfel, persoanele juridice și persoanele fizice (PFA și profesioniști) care au popriri înființate asupra disponibilităților bănești pot face operațiuni de încasări și plăți în numerar, până la emiterea deciziei de ridicare a popririlor, în următoarele condiții:
- mari contribuabili pentru care s-au înființat popriri pentru obligații bugetare de peste 40.000 lei:
- încasări în limita unui plafon zilnic total de 5.000 lei;
- plăți în limita unui plafon zilnic total de 5.000 lei;
- contribuabili mijlocii pentru care s-au înființat popriri pentru obligații bugetare de peste 20.000 lei:
- încasări în limita unui plafon zilnic total de 2.500 lei;
- plăți în limita unui plafon zilnic total de 2.500 lei;
- celelalte categorii de debitori, cu excepția persoanelor fizice (altele decât PFA și profesioniști), pentru care s-au înființat popriri pentru obligații bugetare de peste 10.000 lei:
- încasări în limita unui plafon zilnic total de 1.000 lei;
- plăți în limita unui plafon zilnic total de 1.000 lei.
„Modificarea propusă are în vedere că din analizele efectuate s-a constatat un grad scăzut de încasare a sumelor prin poprire bancară, din cauza faptului că debitorii nu rulează încasările și plățile prin conturile bancare. Astfel, având în vedere că debitorii care se află în executare silită prezintă un risc ridicat de neîncasare a obligațiilor fiscale, se impune un regim diferit față de cel general stabilit privind plafoanele aferente operaținilor de încasări și plăți, sens în care se reglementează că plafoanele operațiunilor de încasări și plăți în numerar se diminuează față de cele generale și se stabilesc în funcție de categoria de contribuabil (...)”, scrie în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță.
Din analizele făcute de autorități reiese că, din totalul contribuabililor activi de 2,1 milioane, numai 1,2 milioane au, în prezent, conturi la instituții de credit. Cu toate acestea, peste 300.000 de contribuabili au conturile blocate și nu le folosesc pentru încasări și plăți. Iar peste 900.000 de contribuabili n-au deloc conturi bancare. Asta înseamnă că vorbim de peste un milion de persoane fizice și juridice care vor trebui să renunțe la plățile în numerar în relația cu autoritățile fiscale.
În prezent, operațiunile de încasări și plăți în numerar se pot face în următoarele condiții (Legea 70/2015):
- încasări în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoană;
- încasări efectuate de către magazinele de tipul cash and carry în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană;
- plăți în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;
- plăți către magazinele de tipul cash and carry în limita unui plafon zilnic total de 10.000 lei;
- plăți din avansuri spre decontare în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare.
Comentarii articol (1)