Concret, persoanele juridice și persoanele fizice vor fi „forțate” să renunțe la plata în numerar a obligațiilor fiscale, intenția fiind anunțată de autorități încă din 2022. Vor exista doar două variante pentru plata obligațiilor - fie cu cardul bancar, fie prin decontare bancară.
„Contribuabilii/plătitorii persoane juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică și persoane fizice care desfăşoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent, sunt obligate să plătească obligațiile fiscale/bugetare, precum și orice alte sume care se datorează bugetului general consolidat:
Conform inițiatorilor, măsura este prezentată ca fiind una pentru siguranța celor care acum preferă să facă plăți în numerar la trezorerii: „Prin această măsură se are în vedere determinarea contribuabililor/plătitorilor de a folosi conturile bancare în relația cu statul, întrucât aceste categorii de contribuabili datorează bugetului general consolidat sume semnificative de obligații, iar plata în numerar la unitățile trezoreriei statului nu este recomandată, existând numeroase riscuri pe timpul deplasării până la sediul acestora.”
Din analizele făcute de autorități reiese că, din totalul contribuabililor activi de 2,1 milioane, numai 1,2 milioane au, în prezent, conturi la instituții de credit. Cu toate acestea, peste 300.000 de contribuabili au conturile blocate și nu le folosesc pentru încasări și plăți. Iar peste 900.000 de contribuabili n-au deloc conturi bancare. Asta înseamnă că vorbim de peste un milion de persoane fizice și juridice care vor trebui să renunțe la plățile în numerar în relația cu autoritățile fiscale.
În altă ordine de idei, același proiect mai prevede că atât timp cât există popriri înființate la un contribuabil, acesta va trebui să respecte limite mai mici pentru operațiunile cu numerar (decât limitele aplicabile în prezent pentru aceste operațiuni).
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de OG trebuie adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)