În prezent, acest mecanism se acordă pentru obligații fiscale de minimum 500 lei, în cazul persoanelor fizice, de minimum 2.000 lei, în cazul asocierilor fără personalitate juridică, și de minimum 5.000 lei, în cazul persoanelor juridice.
Noile sume minime propuse de autorități sunt gândite, însă, în funcție de dimensiunea contribuabilului și sunt considerabil mai mari:
- 50.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mare;
- 25.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
- 10.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori (altele decât contribuabilii mari și mijlocii), inclusiv persoanele fizice care desfășoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent;
- 2.500 lei, în cazul debitorilor persoane fizice.
„Se propune modificarea art. 184 alin. (7) din Codul de procedură fiscală, în sensul creșterii plafoanelor aferente obligațiilor fiscale sub care nu se acordă eșalonarea la plată, având în vedere că obligațiile fiscale declarate de către contribuabili, indiferent că vorbim de persoane fizice sau juridice, au crescut față de anul 2016. Prin modificarea plafoanelor se are în vedere descurajarea acumulării de obligații fiscale restante, cu o vechime mai mare de 12 luni, ținând cont că debitorii pot solicita pentru aceste obligații eșalonarea la plată în formă simplificată. (...)
Rațiunea creșterii plafoanelor sub care nu se acordă eșalonare la plată este aceea că pentru sume nesemnificative, ca cele deja reglementate în prezent, există situații în care ratele de eșalonare sunt extrem de mici, fapt pentru care prevederile actuale sunt fără obiect, în cele mai multe cazuri, întrucât, din analiza efectuată de către organele fiscale, se constată că nu se justifică acordarea unei eșalonări la plată pe maximum cinci ani pentru sume mici, întrucât debitorii ar avea capacitatea de plată imediată sau, cel mult, în 12 luni prin eșalonarea la plată în formă simplificată pentru obligațiile fiscale care respectă condiția de vechime”, scriu inițiatorii.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de OG trebuie adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)