ACTUALIZARE (30.12.2022): Măsura era prinsă în forma inițială a proiectului, însă aceasta nu mai figurează și în forma oficială a OUG 188/2022. Modificările aduse de ordonanță sunt detaliate aici.
__________
Mai precis, prin proiectul de OUG se va stabili că cei care au pierdut valabilitatea unei eșalonări clasice sau simplificate nu vor mai putea să acceseze aceste mecanisme. Inițiatorii spun că propunerea vine în contextul în care anumiți contribuabili fac abuz de cele două mecanisme numai pentru a evita executarea silită, fără să aibă intenția să profite cu adevărat de înlesnirile acordate de autorități.
„Cadrul legal actual (...) oferă posibilitatea debitorilor care au beneficiat de eșalonare la plată clasică sau în formă simplificată să mai beneficieze de aceste facilități fiscale pentru alte obligații decât cele rămase nestinse din eșalonările pierdute. Astfel, s-a constatat că există debitori care solicită de mai multe ori astfel de eșalonări la plată pentru a nu începe executarea silită”, scrie în nota de fundamentare a proiectului.
Astfel, „se impune restricționarea posibilității de a mai beneficia de eșalonare la plată clasică și simplificată pentru acei debitori care au beneficiat deja și care nu au respectat condițiile de menținere a valabilității acestora”, punctează sursa citată.
Totodată, vor fi actualizate limitele minime ale datoriilor în funcție de care se poate accesa eșalonarea clasică. În prezent, datoriile trebuie să fie de minimum 500 de lei pentru persoanele fizice și de minimum 5.000 de lei pentru persoanele juridice.
În viitor se va ajunge la minimum 5.000 de lei pentru persoanele fizice, minimum 10.000 de lei pentru persoanele fizice care derulează activități independente și profesioniști, precum și pentru firmele mici, 25.000 de lei pentru firmele mijlocii și 50.000 de lei pentru firmele mari.
O schimbare importantă va mai fi și la prevederea ce stabilește acum că pentru obligațiile fiscale eșalonate la plată de până la 5.000 de lei (persoane fizice), respectiv 20.000 de lei (persoane juridice) nu este necesară constituirea de garanții. Și aici se vor actualiza sumele, astfel că garanțiile nu vor fi necesare dacă obligațiile eșalonate sunt sub următoarele plafoane:
- 100.000 de lei pentru mari contribuabili;
- 50.000 de lei pentru contribuabili mijlocii;
- 20.000 de lei pentru celelalte categorii de debitori (altele decât cele de la punctele 1 și 2), inclusiv persoanele fizice care desfăşoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent;
- 10.000 de lei pentru persoanele fizice.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de OUG trebuie adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial. Urmărește aici stadiul proiectului.