„Se propune modificarea alin. 2 al art. 163 din Codul de procedură fiscală, astfel încât să se creeze cadrul legal pentru ca plata în contul unic să fie opțională. În situația în care s-a optat pentru plata în conturile de venituri bugetare, orice contribuabil alege obligația fiscală pe care dorește să o plătească, astfel încât în evidența contabilă să-și înregistreze în mod exact operațiunile contabile aferente obligațiilor fiscale pentru care a efectuat viramentele, fără să mai fie notificat de către organul fiscal cu privire la modalitatea de distribuire și stingere a acestora în evidența fiscală. De asemenea, ținând cont de faptul că neachitarea anumitor tipuri de obligații reprezintă o faptă de evaziune fiscală, prin plata în conturile de venituri bugetare aferente acestora se preîntâmpină formularea unor sesizări penale, întrucât, în acest mod, se identifică buna-credință a acestora”, este explicat în nota de fundamentare a proiectului.
În prezent, plata obligațiilor fiscale se face într-un cont unic, prin utilizarea unui ordin de plată pentru Trezoreria Statului. Conform Ordinului Fiscului 1.612/2018, regula se aplică, de exemplu, pentru impozitul micro, impozitul pe profit, impozitul pe dividende, impozitul pe dobânzi, impozitul pe salarii sau contribuțiile pentru pensii și sănătate pentru salarii.
Distribuirea sumelor din contul unic este făcută de Fisc, distinct pe fiecare buget sau fond, după caz, proporțional cu obligațiile fiscale datorate, prevede Codul de procedură fiscală. Dacă suma plătită nu acoperă obligațiile fiscale datorate unui buget sau fond, distribuirea în cadrul fiecărui buget sau fond se face în următoarea ordine:
- pentru toate impozitele și contribuțiile sociale cu reținere la sursă;
- pentru toate celelalte obligații fiscale principale;
- pentru obligațiile fiscale accesorii aferente obligațiilor de la primele două puncte.