Conform Legii gestionarilor, aceștia pot primi înapoi garanția constituită în numerar la încetarea contractului de muncă sau la transferul într-o funcție care nu necesită garanție (formularea din lege este: „garantia în numerar și dobînda aferenta pot fi ridicate”), cu condiția ca gestionarului să nu îi fie imputate pagube sau, în cazul în care au apărut pagube, acestea să fi fost complet acoperite de garanția constituită. Când sumele au fost depuse la CEC, Casa are obligația să elibereze sumele depuse drept garanție titularului carnetului de consemnare, pe baza comunicării făcute de agentul economic, autoritatea sau instituția publică.
„Agentul economic, autoritatea sau institutia publică sînt obligate, în aceste cazuri, sa elibereze gestionarului, în termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare împreună cu o comunicare către Casa de Economii și Consemnatiuni în care să se arate ca titularul are dreptul sa ridice garantia”, prevede Legea 22/1969.
Legea gestionarilor este, cel mai probabil, unul dintre cele mai vechi acte normative care sunt încă în vigoare în România - Legea nr. 22/1969 a fost modificată până în prezent de doar două ori - în 1994 și în 2014. Majoritatea prevederilor sale sunt depășite de noile realități economice. O propunere legislativă din 2018 ar fi putut să reprezinte noua lege a gestionarilor, dacă parlamentarii n-ar fi uitat de ea în sertar.
În toamna lui 2022, redacția noastră scria ultima oară despre acest proiect, când ne așteptam ca el să se îndrepte spre calea aprobării la deputați - doi ani mai târziu, nu s-a mai întâmplat nimic cu documentul. Detalii privind cuprinsul acestuia, aici.