ACCES PREMIUM
De ce premium?
Proiect de reformă a procedurii fiscale
Dările cu reținere la sursă vor putea fi incluse din nou în eșalonarea simplificată la plată
Mecanismul eșalonării simplificate la plată urmează să fie modificat în așa fel încât să includă, din nou, și dările la stat pentru care reținerea se face la sursă, reiese dintr-un proiect recent de OG. Autoritățile spun că au observat în practică necesitatea acestei măsuri și că vor să o reintroducă pentru a maximiza, pe termen scurt, încasările la bugetul de stat.
Articolul continuă mai jos
Proiectul de OG care prevede
reincluderea dărilor cu reținere la sursă în mecanismul eșalonării simplificate, printre
alte măsuri procedural-fiscale, trebuie adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica. În prezent, aceste obligații fiscale sunt excluse în mod expres din eșalonarea simplificată la plată, în urma unor modificări de anul trecut.
„Se propune abrogarea lit. i a alin. 6 al art. 209^1 din Codul de procedură fiscală în scopul acordării eșalonării la plată în formă simplificată pentru obligații bugetare restante, inclusiv obligațiile fiscale cu reținere la sursă (impozitul pe venit și contribuțiile sociale). Prin urmare, un număr de 391.613 contribuabili, care înregistrează, în prezent, obligații bugetare restante cu o vechime până la 12 luni, în sumă totală de 18 miliarde lei, ar putea accesa acest tip de facilitate fiscală, asigurându-se în acest mod recuperarea obligațiilor bugetare datorate într-un termen relativ scurt, respectiv 12 luni, și încasarea obligațiilor curente, fiind încurajată astfel atât conformarea voluntară, cât și stimularea comportamentului adecvat.Pe de altă parte, s-a constatat că, de la data intrării în vigoare a OUG 20/2023 până la data de 30 iunie 2024, au crescut arieratele pentru obligațiile fiscale cu reținere la sursă cu aproximativ 3,4 miliarde lei, ceea ce conduce la reanalizarea principiilor de acordare a eșalonărilor la plată în formă simplificată, astfel încât gradul de încasare a acestora să crească prin oferirea posibilității debitorilor de a accesa această forma de facilitate fiscală în cazul în care se află în dificultate temporară de lichidități financiare”, este explicat în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță simplă.
Mai precis, dările cu reținere la sursă (concret, impozitele și contribuțiile sociale obligatorii cu reținere la sursă sau reținute prin stopaj la sursă)
au fost excluse din eșalonarea simplificată, prin
OUG 20/2023, începând din primăvara anului 2023. După analizarea datelor de după această măsură, autoritățile și-au dat seama că ar fi bine să revină asupra deciziei.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de OG trebuie adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.