Activitatea prestatorilor casnici este reglementată de Legea 111/2022, iar normele metodologice de aplicare a prevederilor legii sunt reglementate prin H.G. 822/2022.
Pe scurt, prestatorul casnic este persoana care desfășoară ocazional activități casnice de muncă necalificată, în una sau mai multe gospodării, în schimbul unor tichete valorice cu valoarea brută de 15 lei. Beneficiarul casnic este persoana în folosul/serviciul căreia prestatorul casnic va desfășura activități casnice.
Conform legislației în vigoare, în vederea prestării activităților casnice, cele două părți vor stabili un raport juridic prin acordul de voință comun, fără a avea o formă scrisă. În acest sens, ambele părți vor conveni asupra activităților, numărului de ore, sau a volumului de muncă, precum și asupra plății aferente activităților oferite.
Pentru a oferi, respectiv beneficia de servicii casnice, atât prestatorii, cât și beneficiarii trebuie să se înregistreze în platforma electronică ANOFM. În vederea înregistrării în platformă și pentru crearea contului personal, se vor completa informații precum: actul de identitate, CNP-ul, numele și prenumele, adresa de e-mail, numărul de telefon și adresa de domiciliu/reședință.
Pentru a putea plăti serviciile prestatorului casnic, beneficiarul va trebui să achiziționeze tichete direct din platformă sau de la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, pentru care i se va genera, respectiv emite o factură/chitanță fiscală.
În momentul utilizării tichetelor, beneficiarul va trebui să completeze în mod corect și verific datele prestatorului, iar în caz de erori/greșeli de completare, va trebui să asigure prestatorului alte tichete, completate în mod corect, întrucât legea prevede că beneficiarul casnic își va asuma complet răspunderea pentru ”corectitudinea veridicitatea datelor și informațiilor completate pe tichetele de activități casnice pe suport hârtie”.
Beneficiarul va efectua plata prestatorului casnic conform dispozițiilor legale, exclusiv în tichete. Legea mai prevede și o serie de obligații care îi revin beneficiarului, printre care:
- să asigure condiții corespunzătoare de desfășurare a activităților casnice;
- să achiziționeze tichetele de activități casnice;
- să folosească tichetele de activități casnice ca singura formă de retribuire pentru activitățile casnice prestate;
- să efectueze plata conform înțelegerii cu prestatorul casnic și potrivit dispozițiilor prezentei legi;
- să asigure confidențialitatea datelor cu caracter personal ale prestatorului casnic;
- să completeze tichetele de activități casnice pe suport hârtie cu data acordării acestora, numele și prenumele prestatorului casnic și codul numeric personal al acestuia, precum și cu data la care au fost prestate activitățile casnice remunerate;
- să completeze tichetele de activități casnice pe suport hârtie cu datele sale personale cu privire la nume, prenume și cod numeric personal;
- să semneze, în rubrica corespunzătoare din tichetul de activități casnice, că este de acord cu drepturile și obligațiile pe care le are potrivit legii
Eventualele litigii între beneficiar și prestator, care nu pot fi rezolvate pe cale amiabilă, ”se soluționează de către instanța competentă în a cărei rază teritorială se află domiciliul beneficiarului casnic”. Cu toate acestea, legea nu împiedică cele două părți din a conveni asupra unei forme scrise a înțelegerii dintre acestea, dacă vor considera această formulă benefică pentru a evita eventualele conflicte/neînțelegeri.
Comentarii articol (0)