Cauzele sunt multiple – și le vom analiza mai jos:
taxele noi care s-au dus în prețuri, încurajarea consumului și creșterea accelerată a creditelor de consum care au dus la creșterea cererii agregate față de ofertă, creșterea salariului minim și mediu, creșterea remunerărilor din zona de servicii care a dus la scumpirea acestora.
Influența taxării:
Puseul inflaționist a fost provocat de decizia Guvernului Ciolacu de majorare a accizelor la carburanți de la 1 iulie, scumpire care s-a transmis pe întregul lanț de producție și distribuție a mărfurilor până la raft. În conformitate cu decizia Guvernului de la sfârșitul anului trecut, prețul motorinei a crescut de la 1 iulie cu 40 de bani pe litru, iar benzina cu 43 de bani pe litru.
Surprinzătoare a fost însă și creșterea prețurilor la energie electrică și gaze naturale, teoretic încă plafonate.
În luna iulie, comparativ cu luna anterioară, combustibilii s-au scumpit cu aproape 3%, energia electrică cu 1,1% și gazele cu 1,1%, împreună contând pentru o creștere de aproximativ 0,3 puncte procentuale în termeni anuali, circa jumătate din IPC-ul lunar. Comparativ cu iunie, în iulie, prețurile de consum pe total au crescut cu 0,6%.
Inflația de bază a scăzut cu aproximativ 0,2 puncte procentuale până la 5,5% (an/an) în iulie.
Citește integral articolul pe cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)