În esență, schimbările stabilite vizează regulile înființării centrelor de permanență de mai mici dimensiuni decât cele standard, respectiv a celor în care activează cinci medici, nu șapte, așa cum cere regula de bază.
Astfel, este posibilă acum înființarea centrelor mai mici de permanență în zone rurale (indiferent dacă sunt sau nu izolate) și în “urbanul mic”, adică în orașele cu mai puțin de 25.000 de locuitori.
Concret, în ambele documente scrie că “în zonele din mediul rural și în zonele din mediul urban cu o populație sub 25.000 de locuitori se pot înființa și centre de permanență cu minimum 5 posturi de medic, în condițiile asigurării funcționării centrului de permanență”.
De fapt, în cazul amplasării centrelor de permanență mici în mediul rural, noile reguli elimină anterioarele condiții necesare, și anume ca respectivele zone să fie izolate, greu accesibile și fără alte structuri de asistență medicală, dar adaugă la scurta listă și orașele mici.
De principiu, centrele de permanență funcționează cu un număr de minimum șapte posturi de medic și cu minimum cinci posturi de asistent medical, cele amintite mai sus, cu cinci posturi de medic, fiind o excepție de la regulă.
În mediul rural, centrele de permanență (cele standard) trebuie înființate ținând cont de următoarele criterii:
- la o populație de minimum 5.000 de locuitori - un centru de permanență;
- în zonă nu există alte servicii de primiri urgențe;
- prin excepție de la criteriile de mai sus, se înființează centre de permanență cu prioritate în orice localitate rurală izolată, greu accesibilă, în care nu există acces la servicii de asistență medicală pentru populația din zonă.
- în orașele cu o populație sub 25.000 de locuitori - un centru de permanență;
- în orașele cu o populație mai mare de 25.000 de locuitori - un centru de permanență la 25.000 de locuitori.
Comentarii articol (0)