Conform documentului, se consideră necesară o mai bună protecție a elevilor și studenților împotriva hărțuirii sexuale, prin măsuri concrete de prevenție, consiliere și sancționare aplicate în mediul educațional. De asemenea, se subliniază importanța promovării respectului și demnității reciproce în relația profesori și elevi sau studenți.
Propunerea vizează modificarea HG 970/2023, focalizându-se pe prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale și morale în sistemul de învățământ din România.
Astfel, proiectul își propune să extindă aplicabilitatea HG 970/2023 și în domeniul educației, acoperind atât instituțiile de învățământ superior, cât și unitățile preuniversitare. Conform notei de fundamentare care însoțește inițiativa, justificarea demersului se bazează pe necesitatea descurajării fenomenului hărțuirii sexuale în mediul educațional, asigurând un climat sigur și respectuos pentru elevi și studenți.
În contextul schimbărilor legislative recente (precum definirea hărțuirii sexuale în noua lege a învățământului superior și includerea acesteia ca abatere de la normele de etică în Codul-cadru de etică și deontologie universitară), ministerul consideră că este necesară instituirea unor măsuri suplimentare pentru a proteja integritatea fizică și psihică a persoanelor din sistemul de învățământ.
În consecință, proiectul propune o serie de modificări, printre care includerea explicită a domeniului educației în sfera de aplicabilitate a metodologiei. Prin aceasta, se dorește crearea unui cadru unitar de prevenire și combatere a hărțuirii în toate instituțiile de învățământ.
Concret, proiectul conține prevederi specifice sistemului de educație, care vizează modalități eficiente de analiză, gestionare și soluționare a sesizărilor de hărțuire și stabilește clar rolurile și responsabilitățile angajatorului/conducătorului și ale angajaților în gestionarea hărțuirii.
În paralel, măsura implementează mecanisme de verificare și acordare de suport victimelor, inclusiv consiliere de specialitate.
Mai mult, proiectul de hotărâre introduce posibilitatea depunerii unei sesizări scrise fără semnătură olografă, facilitând raportarea cazurilor de hărțuire.
La final, modificările includ obligația instituțiilor de învățământ superior și preuniversitar de a elabora un raport anual privind implementarea metodologiei, raport ce va fi transmis către Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați.
În ședința de miercuri, Guvernul a audiat proiectul de hotărâre în primă lectură, fapt care poate însemna intenția de adoptare rapidă a măsurii.
Recent, Executivul a adoptat un proiect de lege care permite primirea și analizarea petițiilor anonime ce semnalează cazuri de hărțuire sexuală, agresiune sexuală sau abuz de funcție în scop sexual, ceea ce nu este posibil în contextul legislativ actual. Măsura va merge spre adoptare la Parlament.
Atenție! Pentru a se aplica, hotărârea de guvern trebuie adoptată și publicată în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)