Propunerea legislativă înregistrată la Senat vizează modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, astfel încât că ofere unele beneficii părinților de gemeni, tripleți sau multipleți.
Propunerea are ca scop acordarea de sprijin temporar familiilor care se află în situația enunțată mai sus, pana la împlinirea de către copiii acestora a vârstei de șase luni. Sprijinul constă fie în 1) angajarea unei persoane care să asiste la îngrijirea copiilor, fie 2) acordarea posibilității ca ambii părinți să beneficieze simultan de concediu de creștere a copiilor.
În acest caz din urmă, cele șase luni includ și cele două luni obligatorii prevăzute de Ordonanța de urgență. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, astfel încât ambii părinți să se poată îngrijii de copiii gemeni, tripleți sau multipleți încă din momentul nașterii și până ce aceștia împlinesc vârsta de șase luni. În acest sens, se va face o cerere, care se depune la primărie în termen de zece zile de la obținerea biletului de externare din spital.
În cazul în care părinții optează pentru angajarea unei persoane care să asiste la îngrijirea copiilor, angajarea se va realiza de către agențiile județene pentru prestații sociale, prin încheierea unui contract individual de muncă pe perioadă determinată, cu normă întreagă. Plata aferentă acestor servicii ar fi echivalentă cu salariul minim brut pe țară, fiind asigurată din bugetul de stat.
Potrivit propunerii legislative, poate oferi servicii de îngrijire orice persoană fizică, dacă îndeplinește condițiile legale aplicabile pentru exercitarea meseriei de bonă, acestea fiind:
- să fie cetățean român sau străin, cu domiciliul/reședința, de regula, în aceeași localitate cu domiciliul/reședința copilului;
- să posede un titlu oficial de calificare recunoscut sau echivalat de absolvire a unui curs de puericultură;
- să aibă capacitate deplină de exercițiu;
- să fie aptă din punct de vedere medical;
- să fie apta din punct de vedere psihologic;
- să nu aibă are antecedente penale, cu excepția faptelor săvârșite din culpă, dovedite prin certificat de cazier judiciar.
În Romania, potrivit bazei de date a Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), ”în anul 2023 un număr de 2.188 de familii sunt luate in evidență ca având în îngrijire gemeni sau tripleți”.
Atenție! Propunerea de lege nu produce momentan efecte. Pentru a se aplica, trebuie să fie dezbătut și supus la vot în cele două Camere ale Parlamentului, semnat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)