Documentul, ce merge acum, pentru dezbatere și votul decisiv, la Camera Deputaților, propune câteva soluții pentru a rezolva problema lipsei de medici specializați în expertiză medicală a capacității de muncă.
Una dintre acestea este introducerea posibilității ca medicii de medicina muncii să devină medici specializați în expertiză medicală a capacității de muncă. Soluția se adresează medicilor care deja profesează și propune ca, în urma promovării unui examen de specialitate, aceștia să poată activa și în cadrul Institutului Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă (INEMRCM).
O a doua opțiune prevăzută de proiect este introducerea în timpul rezidențiatului a unor materii de studiu relevante pentru expertiza medicală. Prevederea vizează medicii aflați în curs de formare și are ca scop pregătirea acestora pentru a putea profesa și în specialitatea expertiză medicală, după susținerea unui examen.
Conform proiectului de lege, programele de pregătire pentru medicii rezidenți vor fi aprobate de Ministerul Sănătății, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), prin intermediul INEMRCM. Pregătirea și examinarea acestor medici se va face conform unor criterii și norme ce vor fi stabilite ulterior prin hotărâre de Guvern.
Expunerea de motive a proiectului de lege aduce o serie de argumente pentru a susține necesitatea promovării măsurilor propuse, în vederea rezolvării deficitului de medici specializați în expertiză medicală a capacității de muncă.
Una dintre cauzele acestei situații este, conform inițiatorilor, îmbătrânirea cadrelor medicale și lipsa unor noi generații generații de astfel de specialiști, numărul celor care ies la pensie în acest domeniu fiind mai mare decât cel al medicilor tineri care aleg această specializare.
În plus, se arată în expunerea de motive, România se confruntă cu o pierdere semnificativă de medici din cauza exodului către alte țări, ceea ce agravează deficitul de personal medical, inclusiv în domeniul expertizei medicale.
Mai mult, este subliniată lipsa unor măsuri de stimulare financiară, care descurajează medicii tineri să aleagă specializarea în expertiză medicală a capacității de muncă. Totuși, proiectul de lege nu propune măsuri concrete în această privință.
Consecința crizei de personal în acest domeniu este aceea că, din cauza deficitului de medici specialiști, multe cabinete de expertiză medicală se confruntă cu lipsa de specialiști, ceea ce îngreunează accesul cetățenilor la aceste servicii.
Inițiativa vine în contextul în care toate persoanele care si-au pierdut total sau parțial capacitatea de munca și care au dreptul, potrivit legii, sa se pensioneze pe caz de boala, trebuie sa ajungă în fața unei comisii de expertiza medicala. Conform expunerii de motive, ”este extrem de grav că, în foarte multe zone din țară, oamenii nu mai au acces la aceste cabinete, datorită faptului ca medicii specializați în expertiză medicală sunt din ce în ce mai puțini”.
Atenție! Pentru a se aplica, propunerea legislativă trebuie adoptată la Camera Deputaților, semnată de șeful statului și publicată în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)