Investițiile prin care se va atinge această creștere de capacitate, excluzând regenerabilele:
- „De asemenea, până în 2030, obiectivul României este să construiască centrale nuclearoelectrice folosind tehnologie de tip Small Modular Reactor (SMR) cu o capacitate totală instalată de 462 MW. În același timp, România intenționează să construiască și 2 noi unități la CNE Cernavodă (Unitatea 3 și Unitatea 4), fiecare cu o capacitate instalată de 700 MW, care urmează să fie puse în funcțiune în 2031 și, respectiv, în 2032, și să finalizeze retehnologizarea Unității 1 a CNE Cernavodă până în 2029”.
- „În plus, tot până în 2030, este vizată construirea de noi centrale electrice în tehnologie Centrală Electrică cu Ciclu Combinat (CCGT), alimentate cu gaz natural, cu o capacitate totală instalată de 2,6 GW, și de noi centrale în cogenerare (CHP), de asemenea alimentate cu gaz natural, cu capacitate totală instalată de aproximativ 900 MW”.
Ținta europeană la regenerabile este imposibil de atins – pondere de 38,3% în consumul final brut de energie, în 2030, în loc de 41%
„Creșterea planificată a capacităților instalate de producere a energiei din surse eoliene și solare și a pompelor de căldură, precum nivelul vizat de electrificare a sectoarelor de transport și industrie
sunt semnificative, dar insuficiente pentru a atinge obiectivul de 41% pondere SRE în consumul final brut de energie în 2030 fixat de legislația europeană și inclus în recomandările CE”, se menționează în document.
Astfel, obiectivul României privind ponderea energiei din SRE în consumul final brut de energie pentru anul 2030 este de 38,3%, după ce anul viitor ar trebui să ajungă la 31%.
Citește integral articolul pe cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)