„Contribuabilii care aplică la calculul rezultatului fiscal deducerea suplimentară pentru activitățile de cercetare-dezvoltare, conform prevederilor art. 20 (din Codul fiscal - n. red.), scad din impozitul minim pe cifra de afaceri valoarea obținută prin aplicarea cotei de 16% asupra cuantumului reprezentând deducerea suplimentară de 50% din cheltuielile eligibile pentru activitățile de cercetare-dezvoltare. Scăderea acestei valori se efectuează în limita impozitului minim pe cifra de afaceri datorat”, prevede actul normativ.
Măsura se aplică începând cu determinarea IMCA aferent anului fiscal 2024 sau anului fiscal modificat care începe în 2024. Practic, din moment ce IMCA se aplică din 2024, asta înseamnă că firmele mari continuă să beneficieze de facilitățile pentru cercetare-dezvoltare la care aveau acces până la finele anului 2023.
„Implementarea acestui act normativ va permite continuarea stimulării, începând de la data aplicării, respectiv începând cu anul 2024, a activităților de cercetare-dezvoltare desfășurate de marile întreprinderi, obligate la plata IMCA. Având în vedere că rezultatul fiscal al anului 2024 încă nu a fost definitivat, se propune aplicarea acestei scăderi și pentru determinarea impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri aferent anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024”, explicau inițiatorii din Ministerul Finanțelor într-un comunicat de presă legat de măsură.
Astfel, efectul stimulativ al măsurii va consta în reinvestirea fondurilor deduse în cercetare-dezvoltare, creșterea investițiilor și cheltuielilor aferente activităților de cercetare-dezvoltare și atragerea de noi proiecte de cercetare-dezvoltare în România.
Potrivit articolului 20 din Codul fiscal, pentru activitățile de cercetare-dezvoltare, la calculul rezultatului fiscal se acordă următoarele stimulente:
- deducerea suplimentară la calculul rezultatului fiscal, în proporție de 50%, a cheltuielilor eligibile pentru aceste activități; deducerea suplimentară se calculează trimestrial/anual;
- aplicarea metodei de amortizare accelerată și în cazul aparaturii și echipamentelor destinate activităților de cercetare-dezvoltare.