Codul Muncii oferă un regim special pentru încetarea contractului în perioada de probă, stipulând că acesta poate înceta la inițiativa oricăreia dintre părți, fără a fi nevoie de o justificare detaliată. Potrivit art. 31 alin. (3), pe durata sau la sfârșitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, și fără a fi necesară motivarea acestei decizii indiferent cine e cel care face notificarea - angajatorul sau angajatul.
Aceasta clauză de „dezicere” conferă angajatorului o mare flexibilitate în a pune punct raporturilor de muncă fără a fi obligat să furnizeze argumente referitoare la aptitudinile profesionale ale salariatului. Astfel, nu este impusă obligația unei evaluări formale a performanțelor angajatului sau o cercetare prealabilă a necorespunderii profesionale, cum ar fi în cazul încetării contractului din motive de necorespundere profesională reglementată de art. 61 din Codul Muncii, așa cum au reținut ambele instanțe în această speță.
Mai exact, instanțele au arătat că evaluarea performanțelor unui salariat în perioada de probă nu trebuie să urmeze un cadru formal și structurat. Decizia angajatorului de a încheia contractul de muncă poate fi una subiectivă, bazată pe observațiile sale legate de aptitudinile, comportamentul și integrarea salariatului la locul de muncă. Firește, a spus Curtea de Apel București, angajatorul trebuie să acționeze cu bună-credință, iar încetarea unilaterală a contractului nu poate fi folosită în mod abuziv, doar pentru a evita alte obligații legale.
Chiar dacă nu este necesară motivarea deciziei de încetare a contractului în perioada de probă, există totuși anumite condiții formale pe care angajatorul trebuie să le respecte. În primul rând, notificarea trebuie să fie făcută în scris și să fie comunicată salariatului în termenul stabilit de lege – respectiv până la sfârșitul perioadei de probă. Merită amintite aici prevederile din Codul de procedură civilă (art. 181, mai exact), unde se prevede că în cazul termenului care se socoteşte pe zile, nu intră în calcul ziua de la care începe să curgă termenul, nici ziua când acesta se împlineşte. Nerespectarea termenului poate duce la nulitatea notificării de încetare.
Totodată, s-a mai subliniat în speța de față, în cazul în care există discrepanțe între documentele comunicate pe e-mail și cele trimise prin poștă, angajatorul trebuie să justifice aceste neconcordanțe și să prezinte documentele în forma lor originală.
Comentarii articol (0)