Într-un discurs susținut la FMI la Washington, la două zile după ce Rezerva Federală a redus ratele dobânzilor cu 50 de puncte de bază, împingând piețele de acțiuni din SUA la maxime record, președintele BCE a susținut că există mai multe paralele „între cei doi ani douăzeci – anii 1920 și 2020”, subliniind „regresele comerțului global” și progresele tehnologice din ambele epoci.
Pe de altă parte, în timp ce politica monetară din anii 1920 a înrăutățit situația, deoarece aderarea la standardul aur a împins economiile lider în deflație și crize bancare, „azi suntem într-o poziție mai bună pentru a aborda aceste schimbări structurale decât au fost predecesorii noștri”, a subliniat Lagarde.
Acum un secol, decizii greșite au contribuit la apariția unui ciclu de naționalism economic
În urmă cu un secol, a spus ea, bancherii centrali au învățat (din propriile greșeli) că legarea monedei de rezerva de aur și ratele de schimb fixe nu reprezintă o politică „robustă în vremuri de schimbări structurale profunde”, deoarece a împins lumea în deflație, alimentând „stagnarea economică” și contribuind la un „ciclu al naționalismului economic”.
Astăzi, instrumentele bancherilor centrali pentru menținerea stabilității prețurilor „s-au dovedit eficiente”, a spus ea. Lagarde a subliniat scăderea rapidă a inflației odată ce băncile centrale au început să majoreze ratele dobânzilor în 2022.
Prețurile de consum au crescut în urma unei creșteri a cererii post-pandemie, a perturbărilor lanțului global de aprovizionare și a creșterilor mari ale prețurilor la energie după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.
Citește integral articolul pe cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)