În acest context, Ministerul Energiei a oficializat recent o schemă de ajutor de stat privind sprijinirea investițiilor în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii), conform Ordinului nr. 1.355/2024. Această inițiativă este finanțată din Fondul pentru modernizare și se estimează că va fi lansată oficial în ultimul trimestrul al anului 2024.
Valoarea maximă a finanțării publice. Unul dintre aspectele cele mai atractive ale acestei scheme este valoarea maximă a ajutorului de stat care poate fi solicitat. Conform Ordinului nr. 1.355/2024, ajutorul de stat poate acoperi până la 100% din cheltuielile eligibile reprezentate de costurile de investiții (costurile de operare nefiind eligibile).
Din perspectiva cuantumului, valoarea ajutorului de stat care poate fi solicitat pentru un proiect este de maximum 100.000 euro / MWh instalat de stocare. Diferența până la valoarea totală a proiectului se acoperă de către beneficiar fie din resurse proprii, fie din surse atrase, sub o formă care să nu facă obiectul niciunui ajutor public. De asemenea, o întreprindere poate depune unul sau mai multe proiecte, cu mențiunea că valoarea ajutorului de stat solicitat nu depășește 10.000.000 de euro pe întreprindere, indiferent de numărul de oferte depuse.
Aceste praguri sunt menite să încurajeze investițiile semnificative în infrastructura de stocare a energiei, asigurând în același timp o utilizare eficientă a fondurilor publice. Valoarea ajutorului de stat solicitat pentru proiect, respectiv valoarea ajutorului de stat în euro/MWh instalat de stocare, va reprezenta criteriul de selecție în cadrul procedurii de ofertare concurențială.
Finanțarea proiectelor în cadrul acestei scheme de ajutor este de tip nerambursabil şi constă în rambursarea cheltuielilor eligibile efectuate pentru realizarea proiectului.
Criterii de eligibilitate și condiții specifice. Pentru a beneficia de acest ajutor de stat, proiectele trebuie să îndeplinească o serie de criterii de eligibilitate și condiții specifice. Printre acestea se numără:
- proiectul trebuie să fie implementat pe teritoriul României și să vizeze construirea unei instalații de stocare a energiei electrice de tipul „în spatele contorului", conectată la o instalație existentă de producere a energiei din surse regenerabile, inclusiv centrale hidroelectrice, la data depunerii cererii de finanțare (se va proba prin depunerea certificatului de racordare aferent instalației de producere);
- capacitatea de stocare (baterii) trebuie să absoarbă anual cel puțin 75% din energia sa din instalația de producție de energie din surse regenerabile la care este conectată direct;
- durata de implementare a proiectului nu trebuie să depășească 24 de luni de la semnarea contractului de finanțare şi, în orice caz, data de 31 decembrie 2029;
- nu sunt eligibile proiectele care reprezintă proiecte combinate de energie din surse regenerabile şi de stocare (în spatele contorului) sau în cazul în care capacitatea de stocare nu este conectată la o instalație existentă de producere a energiei din surse regenerabile, proiectele ce implică baterii care utilizează tehnologii pe bază de plumb, NiCd sau NiMH, proiectele prin care este propusă înlocuirea de capacități vechi de stocare a energiei electrice, precum și proiectele care vizează stocarea energiei exclusiv extrasă din SEN. De asemenea, nu sunt eligibile proiectele care au beneficiat de finanțare pentru sisteme de stocare energie electrică din alte programe de finanțare nerambursabile (de exemplu, Planul Național de Redresare și Reziliență) sau proiectele depuse în parteneriat.
Schema de ajutor de stat ce urmează a fi lansată de Ministerul Energiei reprezintă o oportunitate majoră pentru dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice în România. Cu un sprijin financiar substanțial din Fondul pentru modernizare (bugetul total al schemei fiind de 150.000.000 de euro) și condiții clare de eligibilitate, această inițiativă contribuie la tranziția energetică și la atingerea obiectivelor de sustenabilitate. Investitorii și operatorii economici sunt încurajați să profite de această oportunitate de finanțare pentru a maximiza șansele de succes în implementarea proiectelor pe stocare.