Legea 360/2023 referitoare la pensiile publice a adus o serie de modificări sistemului de pensii din România, avocatnet.ro acordând un vast spațiu editorial schimbărilor aduse de noua reglementare.
Măsura aduce noutăți inclusiv în ceea ce privește recalcularea pensiilor. La solicitarea avocatnet.ro, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a transmis o serie de precizări referitoare la modul și condițiile în care se poate face recalcularea pensiilor aflate deja în plată către beneficiari.
Conform noilor reglementări, există două tipuri de recalculare: din oficiu și la cerere.
Recalcularea din oficiu se va realiza în două etape. Prima etapă a debutat deja la data de 1 septembrie 2024, când, în principiu, toate pensiile ar fi trebuit să fie recalculate prin aplicarea noii formule de calcul introduse de actul normativ proaspăt intrat în vigoare.
Această nouă metodă de calcul constă în înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință, stabilită la 81 de lei. În calcularea numărului total de puncte se vor include și punctele de stabilitate, acordate proporțional pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv care depășește 25 de ani.
A doua etapă a recalculării din oficiu va avea loc în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a legii, adică până la 1 martie 2025. În această etapă, pensiile vor fi recalculate luând în considerare și veniturile realizate înainte de 1 aprilie 2001, în eventualitatea în care acestea nu au fost valorificate în prima etapă (cum ar fi sporuri, al treisprezecelea salariu sau diverse premii, acord global etc).
Pentru a fi luate în calcul, aceste venituri trebuie să fie atestate prin adeverințe care respectă condițiile de valabilitate și legalitate, prevăzute în Ordinul MMPS 487/2021 pentru adeverințele emise înainte de 1 septembrie 2024 sau în anexa nr. 6 din Legea 360/2023 pentru cele emise ulterior.
În ceea ce privește recalcularea la cerere, aceasta poate fi solicitată începând cu data intrării în vigoare a noii legi, adică de la 1 septembrie 2024.
Această opțiune este disponibilă în două situații: fie pentru adăugarea veniturilor sau a stagiilor de cotizare care nu au fost luate în calcul la stabilirea inițială a pensiei, fie pentru adăugarea stagiului de cotizare realizat după data pensionării, în cazul pensionarilor pentru limită de vârstă care continuă să lucreze.
Este important de reținut că această ultimă opțiune este disponibilă o singură dată într-un an calendaristic. Sumele rezultate în urma recalculării la cerere se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea la CNPP.
Um alt aspect foarte important este acela că punctele de stabilitate se acordă doar pentru stagiul de cotizare contributiv, definit ca perioada în care s-au plătit contribuții la sistemul public de pensii. Perioadele necontributive, cele asimilate acestora sau cele suplimentare la vechimea în muncă nu sunt luate în considerare la acordarea punctelor de stabilitate.
Comentarii articol (3)