Noua lege a pensiilor, în vigoare de la 1 septembrie, a stabilit în premieră că, în sistemul public de pensii din România, pensionarii au oportunitatea de a-și recalcula pensiile prin valorificarea veniturilor și sporurilor nepermanente. Această măsură se aplică veniturilor pentru care s-a plătit contribuția de asigurări sociale (CAS), dar care nu au fost luate în calcul la stabilirea pensiei inițiale. Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) oferă azi lămuriri pe acest subiect, atrăgând atenția că cereri pentru recalculare se pot depune chiar și după ce s-a finalizat recalcularea făcută din oficiu de casele de pensii:
Conform art. 155 din Legea nr. 360/2023, pensiile se vor recalcula din oficiu cu ocazia intrării în vigoare a noii legi, adică din această toamnă. Această recalculare ia în considerare adeverințele validate, care atestă sporurile și veniturile nepermanente realizate până la 1 septembrie 2023.
Printre veniturile ce pot fi valorificate se numără, potrivit CNPP:
- formele de retribuire în acord, cu bucata sau în regie;
- premiile anuale și cele acordate pentru realizări deosebite;
- recompensele acordate personalului din anumite sectoare;
- al treisprezecelea salariu;
- plata orelor suplimentare;
- sporuri specifice pentru personalul didactic;
- indemnizațiile de muncă nenormată;
- alte sporuri nepermanente pentru care s-a datorat CAS.
Pentru ca adeverințele să fie valabile, acestea trebuie să respecte anumite condiții legale, atrage atenția CNPP. Modelele de adeverință sunt stabilite prin Ordinul ministrului muncii nr. 487/2021, iar cele emise după 1 septembrie 2024 trebuie să respecte modelul prevăzut în anexa nr. 6 a Legii nr. 360/2023.
Este important de menționat că adeverințele emise înainte de 18 iunie 2021 pot fi valorificate, chiar dacă nu respectă perfect formatele actualizate, atâta timp cât conțin informațiile necesare.
De asemenea, este esențial ca adeverințele să cuprindă atât sporurile, cât și salariile realizate. Dacă acestea includ doar sporurile fără a menționa venitul lunar, nu pot fi valorificate.
Recalcularea pensiilor are loc automat pentru adeverințele depuse înainte de 1 septembrie 2024, în timp ce pentru cele depuse după această dată,
pensionarii vor putea solicita recalcularea, care se va realiza începând cu luna următoare depunerii cererii.
CNPP atrage atenția că, deși legiuitorul a stabilit un termen de șase luni pentru ca casele teritoriale de pensii să finalizeze recalcularea din oficiu, acest lucru
nu împiedică pensionarii să depună cereri și adeverințe și după această perioadă, adică după recalculările făcute din oficiu. În cazul depunerii ulterioare, recalcularea se va face în funcție de data înregistrării cererii.
Prin aceste măsuri, spune CNPP, Legea nr. 360/2023 își propune să sprijine pensionarii, asigurându-le accesul la o pensie corectă, care să reflecte toate veniturile realizate pe parcursul carierei lor.
Comentarii articol (6)