ACCES GRATUIT
Proiect de lege
Reabilitarea blocurilor: Cota de contribuție a asociațiilor de proprietari nu se va mai recupera de la acestea, ci va fi acoperită integral din bugetul local
În cazul lucrărilor de izolare termică a blocurilor (și nu numai), asociațiile de proprietari vor putea fi exceptate de la plata cotei de contribuție, ce nu poate fi mai mică de 10% din costul lucrărilor, banii urmând să vină de la bugetul local, potrivit unei inițiative legislative adoptate luni la Senat.
Articolul continuă mai jos
Legislația privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe va fi modificată, potrivit
proiectului de lege ce merge acum la votul decisiv al deputaților, astfel încât asociațiile de proprietari să nu mai fie obligate să suporte o parte din costurile cu izolarea termică a blocurilor.
Regula momentului este că, în cazul finanțării lucrărilor de izolare termică a locuințelor, autoritățile administrației publice locale pot acoperi, la cerere, cota de contribuție ce revine proprietarilor ori asociației de proprietari, dar
vor recupera ulterior sumele de la aceștia.
Această regulă va rămâne valabilă, dar este completată cu varianta în care sumele “împrumutate” asociațiilor de proprietari de către autoritățile locale să nu mai fie recuperate de la cei ce-și izolează locuințele.
“Cota de contribuție proprie a proprietarilor/ asociațiilor de proprietari (...) poate fi asigurată integral din bugetul local, fără recuperarea acesteia, în baza hotărârii consiliului local, respectiv a Consiliului General al Municipiului București sau a consiliilor locale ale sectoarelor municipiului București, după caz, și în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație”, scrie, mai exact, în documentul din Parlament.
Potrivit
OUG 18/2009, cota de contribuție a asociației de proprietari
nu poate fi mai mică de 10% din valoarea executării lucrărilor de intervenție și trebuie asigurată pe durata executării acestora. Autoritățile trebuie s-o recupereze de la asociațiile de proprietari în cel mult 10 ani de la terminarea lucrărilor.
Lucrări de intervenție pentru creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe sunt considerate, printre altele, cele de reabilitare termică a anvelopei, de reabilitare termică a sistemului de încălzire sau a sistemului de furnizare a apei calde de consum, lucrări de modernizare ori înlocuire a lifturilor, de reabilitare ori modernizare a instalațiilor de iluminat în spațiile comune etc.
"Precizăm faptul că, începând cu noiembrie 2012 (odată cu apariția OUG 63/2012 - n. red.), a devenit obligatorie suportarea unei cote de minim 10% de către asociațiile de proprietari, prin instituirea unei taxe de reabilitare pe o perioada de maxim 10 ani.Această inconsecvență legislativă este de asemenea de natură a duce la blocarea programului (de creștere a performanței energetice a blocurilor - n. red.), urmare a discriminărilor create între beneficiarii programelor locale de reabilitare termică a locuințelor, în funcție de momentul în care au avut acces la acesta.Oferirea posibilității consiliilor locale de a prelua integral, de la bugetul local, plata cotei de contribuție datorată de asociațiile de proprietari va reduce sentimentul de inechitate socială și poate conduce la deblocarea acestui program și, implicit, la atingerea țintelor pe care România și le-a propus", subliniază inițiatorii propunerii.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat la Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)